Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Dosläkemedel blev dyrare än väntat

31 augusti 2015
Apotekstjänst AB har tjänat miljoner på att välja mindre läkemedelsförpackningar istället för dosförpackningar, vilket gett landstingen extrakostnader. Bara för paracetamol uppskattas merkostnaden i ”sjuklövern” till sju miljoner kronor per år.

Landsting och regioner betalar en så kallad ”dospeng” per person och dag till sina leverantörer av dosläkemedel, en ersättning för kostnaden att packa läkemedel i dospåsar. Utöver dospengen får dosapoteken precis som andra apoteksaktörer även ersättning i form av handelsmarginalen för läkemedel.

Sedan länge tillhandahålls många läkemedel i dosförpackningar, större förpackningar än de som lämnas ut från vanliga apotek, vilket gör att kostnaden per tablett blir lägre och landstingens kostnader kan hållas nere.

Enligt flera landsting har dock en av dosaktörerna, Apotekstjänst AB, i många fall använt sig av mindre läkemedelsförpackningar vilket lett till högre kostnader för landstingen.

– Vi har analyserat situationen för Alvedon, och funnit att vi drabbats av en merkostnad på ungefär en miljon kronor per år och landsting i sjuklövern bara för det preparatet. Vi har påtalat detta för Apotekstjänst flera gånger men de har inte velat byta till den större 300-förpackningen. Det här är något som vi vill få reglerat, säger Thomas Lindqvist, informationsapotekare på landstinget i Uppsala län, till Svensk Farmaci.

I ”sjuklöverns” (sju mellansvenska landsting) förnyade dosupphandling vann Svensk Dos AB först uppdraget, men i januari i år överklagades beslutet på flera punkter av Apotekstjänst. I överklagan har Apotekstjänst bland annat riktat in sig på landstingens försök att reglera frågan om förpackningsstorlekarna.

– Vi har ännu inte hört något från förvaltningsrätten vilket gör oss bekymrade. Vi har varit tvungna att inleda en kompletterande så kallad direktupphandling som avser en period på 6-7 månader. Vi har också vänt oss till TLV, som ju fattar beslut om handelsmarginalen, i frågan om förpackningsstorlekarna. Men vi har inte hört något därifrån heller så just nu hänger det mesta i luften, säger Thomas Lindqvist.

Svensk Farmaci skriver mer om landstingens extrakostnader för dosläkemedel senare i veckan.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Dosläkemedel blev dyrare än väntat

 1. Don Alve skriver:

  Man slutar aldrig att förvånas över landstingens dåliga koll.

  På Apoteket AB:s tid var själva dospengen betydligt högre än i dagsläget, användandet av större dosförpackningar vanligare och därför behövde inte Apoteket AB köpa in mindre förpackningar.

  Hur ska de nya aktörerna kunna överleva med en mindre dospeng?

  Givetvis genom att maximera intäkterna ifrån handelsmarginalen.

  Hur kan landstingen vara så naiva och tro att drivna entreprenörer inte kommer att utnyttja alla lagliga möjligheter till en större vinst?

  Och en väldigt intressant fråga i sammanhanget är hur landstingen i Sjuklövern kunde acceptera Svensk dos nollbud 2012?

  Det vore väldigt intressant om Svensk farmaci kunde kontakta Svensk dos och be dem förklara hur de hade tänkt att överleva utan dospeng.

  Eller hade även de tänkt att öka intäkterna genom att använda mindre förpackningar?
  Men det kanske inte är förenligt med deras affärsstrategi “ett gott rykte”.

  Det var väldigt rörande att läsa om Per Manells omtanke för de skånska skattebetalarna, när han krävde att Region Skåne skulle stoppa den pågående dosupphandlingen, efter det att de hade varit tvungna att slopa det olagliga kravet på förpackningsstorlek.

  Hur tänker Apoteket AB göra?, nu när även de har blivit tvungna att sänka priset.

  Kommer även de att använda sig av mindre förpackningar?
  Troligtvis inte.

  De behöver ju inte på samma sätt som de privata aktörerna ta hänsyn till kostnadstäckning, konkurs m.m.

  Enda sättet att landstingen någonsin kommer att bli nöjda, är att de själva tar över all läkemedelsförsörjning, inklusive dos.

  Frågorna är många och Svensk farmaci och annan branschmedia borde gräva lite djupare i detta.


Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...