Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Domstol underkänner bud från Svensk Dos

18 oktober 2012
Kammarrätten i Jönköping underkänner sju mellansvenska landstings dosupphandling där Svensk Dos AB fick uppdraget. Anbudsprövningen måste göras om och Svensk Dos AB:s "nollbud" diskvalificeras. REVIDERAD 20:21

De sju landstingen i den så kallade sjuklövern (Sörmland, Örebro, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland) var i januari först med att upphandla dosdispenserade läkemedel på den konkurrensutsatta marknaden.

Beslutet överklagades av konkurrerande Apotekstjänst AB. Huvudargumentet var att Svensk Dos AB inte kan anses ha uppfyllt de krav på ekonomisk stabilitet som anges i förfrågningsunderlaget.

Efter att Förvaltningsrätten i Linköping gått på landstingens linje överklagades ärendet till Kammarrätten i Jönköping.

I sitt beslut meddelade Kammarrätten igår att den går på Apotekstjänsts linje.

Det innebär att landstingen måste göra om sin anbudsprövning och diskvalificera Svensk Dos anbud i denna prövning. Rätten anser inte att landstingen på ett korrekt sätt kunnat styrka att Svensk Dos har tillräcklig finansiell styrka.

En av nämndemännen, Mattias Almqvist, hade en skiljaktig mening i fråga om vad landstingen nu bör åläggas att göra. Han tyckte att det borde räcka med att landstingen gör en förnyad prövning av anbuden mot förfrågningsunderlagets krav.

Men majoriteten av rätten ansåg alltså att anbudsprövningen måste göras om efter att man uteslutit Svensk Dos AB:s bud.

Mer information och kommentarer senare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera