Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Diklofenak tabletter och kapslar receptbelagt

1 juni 2020
Det inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande läkemedlet diklofenak receptbeläggs från och med idag i tabletter och kapslar. Gel, spray och andra kutana beredningsformer påverkas inte.

Från och med i dag den 1 juni är tabletter och kapslar innehållande diklofenak receptbelagda, enligt ett beslut av Läkemedelsverket.

Orsaken är en misstanke om ökad risk för förmaksflimmer, ischemisk stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt och död på grund av kardiovaskulär sjukdom, för både män och kvinnor i alla åldrar, även vid låga doser av diklofenak (mindre än 100 mg/dygn) och kort behandlingstid.

Genom att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten i och med att läkaren både kan göra en helhetsbedömning om risk föreligger och i förekommande fall informera om risken.

Grupper som bör undvika läkemedlet är patienter med hjärt-kärlsjukdom, cirkulationsproblem och de som drabbats av stroke eller hjärtattack. Även personer som har högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden, diabetes eller är rökare ska bara använda diklofenak ”efter noggrant övervägande”. Riskerna för hjärtkärlbiverkningar gäller dock inte produkter med diklofenak som används på huden, som inte heller påverkas av beslutet.

Vid egenvård bör fortsättningsvis andra smärtstillande preparat som paracetamol, ibuprofen eller naproxen rekommenderas.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera