Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Dexametason kan minska dödligheten vid covid-19

16 juni 2020
Steroiden dexametason kan minska dödligheten hos de svårast sjuka i covid-19 med en tredjedel, enligt ännu opublicerade uppgifter. Storbritannien börjar omedelbart använda medlet.

Glukokortikoiden dexametason påstås kunna minska dödligheten med en tredjedel hos de svårast sjuka i covid-19 och med en femtedel hos de måttligt sjuka. Detta enligt ännu opublicerade uppgifter ifrån studien ”Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY”, eller Recovery som presenterades under tisdagen.

I studien har 2 104 patienter lottats till att få 6 mg dexametason per dag, oralt eller via injektion, under tio dagar. Patienterna har sedan jämförts med 4 321 patienter som lottades till vanlig behandling utan dexametason.

Resultatet visar att bland patienter som behövde respiratorvård minskade dödligheten med 35 procent och bland patienter som behövde syrgas minskade dödligheten med 20 procent.

– Dexametason är det första läkemedlet som har visat sig kunna förbättra överlevnaden i covid-19. Detta är ett extremt välkommet resultat. Den ökade överlevnaden är tydlig och stor hos de patienter som är så pass sjuka att de behöver syrgas. Därför borde det nu bli standardbehandling för dessa patienter. Läkemedlet är billigt, finns på apotekshyllorna och kan användas direkt för att rädda liv i hela världen, säger Peter Horby, professor i infektionssjukdomar vid Oxford universitet och en av ledarna för studien.

Strax därefter meddelade Storbritannien att man med omedelbar verkan kommer att börja behandla corona-patienter med dexametason.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.