Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Därför bröt Värmland med Apoex

29 november 2017
Landstinget i Värmland sade nyligen upp logistikavtalet med Apoex efter missnöje. Svensk Farmaci bad landstingets läkemedelschef Susanne Carlsson berätta varför. UTÖKAD 30/11

Som vi kunde rapportera häromveckan har Landstinget i Värmland sagt upp avtalet med Apoex som skött läkemedelsförsörjningen sedan mars i år.

Enligt vad Svensk Farmaci erfar är detta första gången som ett avtal om logistiktjänster inom läkemedelsförsörjning mellan ett landsting och en privat aktör bryts på detta sätt.

Svensk Farmaci bad Susanne Carlsson, läkemedelschef i Landstinget i Värmland, att kommentera frågan.

– Vi har haft ett avtal och det måste ju följas. Leverantören har inte uppfyllt våra krav när det gäller leveranssäkerhet och sortimentsarbete, säger Susanne Carlsson.

– Det handlar bland annat om transporter som gått till fel adress och läkemedelsbyten som inte genomförts som de borde ha gjorts. Vi har också fått indikationer på att kylkedjan för läkemedel kan ha brutits under transport.

Problemen har rapporterats till Läkemedelsverket.

Logistikavtalet upphör i praktiken inte förrän i april 2018. Avtalet med Apoex när det gäller tillverkning av extempore och cytostatika löper på som vanligt, och tjänsten läkemedelssupport sköter landstinget i egen regi.

En ny upphandling för logistiken har inletts, som avser perioden 1 juni 2018 och tre år framåt.

Svensk Farmaci har sökt företrädare för Apoex för kommentarer kring det uppsagda avtalet.

Konsekvenserna för berörda anställda på Apoex är ännu oklara.

– Detta kan antingen komma att klassas som en verksamhetsövergång, vilket innebär att de blir erbjudna att följa med till den nya arbetsgivaren. Om det inte blir så måste Apoex sannolikt säga upp personal, och landstinget förmodligen anställa. Vi vet i nuläget inte vilket scenario det blir, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

I en artikel i tryckta nummer 6/17 i december redovisar vi en genomgång av avtal och framtidsplaner för läkemedelsförsörjningen i alla regioner och landsting.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...