Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Danmark möjlig förebild för enkel genomgång

11 september 2012
Den danska modellen där apoteksanställda apotekare leder läkemedelsgenomgångar på sjukhem är ett spännande initiativ. Men modellen är inte direkt överförbar till Sverige, anser Clary Holtendal, professionsrådgivare på Sveriges Farmacevtförbund.

Igår berättade svenskfarmaci.se om ett projekt i Köpenhamn där 30 inhyrda apotekare från apotek ska leda läkemedelsgenomgångar på danska sjukhem.

Totalt ska 2000 genomgångar genomföras före årsskiftet.

Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund, tycker att upplägget är spännande.

– Det här är en intressant professionell utveckling av yrkesrollen för apotekare på öppenvårdsapotek. Deras breda kunskap om hur läkemedel används i vardagen kan här komma samhället till större nytta, säger han.

Clary Holtendal är professionsrådgivare på Sveriges Farmacevtförbund.

– De kliniskt verksamma apotekarna har en relevant utbildning för uppgiften och arbetar redan idag framgångsrikt med läkemedelsgenomgångar på många håll inom den svenska sjukvården, säger hon.

Hon tycker att det är tänkvärt att Socialstyrelsens nya föreskrift om läkemedelsgenomgångar delar in genomgångarna i två typer, fördjupad och enkel.

– Man skulle kunna tolka det som att de fördjupade genomgångarna är tänkta att utföras enligt traditionell modell i samarbete med olika professioner som arbetar i team på någon form av boende.

– För den enklare anges ingen särskild lokalisation utan den borde kunna genomföras i samarbete med öppenvårdsapotekare, exempelvis på apoteket eller vårdcentralen. Det förutsätter dock att all relevant information om patientens läkemedel finns tillgänglig. Här skulle den danska modellen kunna vara en inspirationskälla, säger Clary Holtendal.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera