Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Bristande beredskap vid kris

15 mars 2018
Sverige har avvecklat sina beredskapslager med läkemedel, och vid omregleringen försvann även det särskilda ansvar som Apoteket AB hade för läkemedelsförsörjningen i kristid. Nu finns stora brister i beredskapen, varnar Riksrevisionen i en ny rapport.

Riksrevisionen har granskat om regeringen och ansvariga myndigheter har skapat förutsättningar och vidtagit åtgärder för att livsmedels- och läkemedelsförsörjningen ska fungera vid en krissituation.

Svaret blev ett tydligt nej.

Granskningen konstaterar att det finns flera brister, bland annat oklarheter när det gäller ambitioner och ansvar.

Tidigare hade Sverige mat och läkemedel i beredskapslager, men lagren är med undantag från läkemedel mot influensa avskaffade. Vid omregleringen av apoteksmarknaden för snart tio år sedan avvecklades även det särskilda ansvar som Apoteket AB hade för läkemedelsförsörjning i kristid. Några kompenserande åtgärder har inte vidtagits, konstaterar Riksrevisionen.

Läs rapporten i sin helhet här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...