Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedel mot depression kan förändra hjärnan

16 mars 2011
Japanska forskare har sett förändringar i hjärnan hos möss som behandlats med SSRI-preparat. Förändringarna skulle kunna förklara vanliga biverkningar hos människor, hävdar de.

Institutionen för farmakologi, Nippon Medical School, har undersökt hur de storsäljande SSRI-läkemedlen påverkar hjärnan hos möss. Studien har publicerats i tidskriften Molecular Brain.

Cellerna i den del av hjärnan som kallas hippocampus, som bland annat styr minnesförmåga och rumsuppfattning, förändras genom livet. Depression och stress påverkar den processen.

De japanska forskarna har i sin studie visat att behandling av möss med fluoxetin (Fontex, Prozac med flera varunamn) minskar förändringsbenägenheten, den så kallade plasticiteten, hos hippocampus. Det ger bland annat upphov till växlingar i beteendet i form av under- och överaktivitet.

– Några av de biverkningar som förknippas med Prozac hos människor, som ångest och växlingar i beteendemönstret, kan bero på alltför stora förändringar av granulacellerna i hippocampus, förklarar Katsuniro Kobayashi, en av forskarna bakom studien, i ett pressuttalande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.