Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Besked nästa vecka
om receptdata i mobil

11 januari 2013
Flera aktörer står på kö för att utveckla smartphone-appar där individbaserad information hämtas från Receptregistret och Läkemedelsförteckningen. Apotekens Service har nu fått ett klargörande från Datainspektionen.

Apotekens Service AB har på senare tid kontaktats av flera aktörer som vill ta fram nya tjänster med information från Receptregistret och Läkemedelsförteckningen till privatpersoner.

Intressenterna har applikationer för exempel surfplattor och mobiltelefoner i åtanke.

Användarna är i första hand tänkta att identifieras via mobilt Bank-ID.

Enligt information på Apotekens Services hemsida är det dock inte självklart ”att olika kombinationer av tekniska enheter och identifieringsmetoder är godtagbara, ur ett juridiskt och säkerhetsmässigt perspektiv, när det gäller åtkomst till känsliga personuppgifter”.

För att reda ut rättsläget begärde Apotekens Service före jul samråd med Datainspektionen.

Ylva Hambraeus Björling är vd på Apotekens Service AB.

Hur är läget i frågan nu?

– Vi har nu fått ett tydligt svar från DI, det gick ganska snabbt. Vi håller på att sätta oss in i om beskedet svarar på alla våra frågor, och kommer sannolikt att kommunicera vad som gäller i slutet av nästa vecka, säger Ylva Hambraeus Björling till Svensk Farmaci.

Hur många aktörer har visat intresse?

– Det handlar om några stycken som hört av sig till oss, men det kan förstås finnas fler intressenter utöver dessa.

– Det här är också en utveckling som anknyter till de personliga hälsokonton som ska utvecklas på initiativ från Socialdepartementet. Här pågår en upphandling och tanken är att detta ska ta form under innevarande år, säger Ylva Hambraeus Björling.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.