Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Båda influensavaccinerna nästan slut

11 december 2018
Båda årets influensavacciner är nu restnoterade. För att möta bristen har ett tredje vaccin i österrikisk förpackning fått dispens.

Tidigare i höst restnoterades Vaxigrip Tetra, ett av årets influensavaccin. Och nu uppger Läkemedelsverket att samma situation uppstått för det andra vaccinet, Influvac Tetra.

Bakgrunden är att det varit en högre efterfrågan på influensavaccin än vanligt i hela Europa, enligt tillverkarna, vilket lett till problem med leveranserna till enskilda länder.

Det kan fortfarande finnas influensavaccin kvar hos enskilda vårdgivare, men allt vaccin som landstingen beställt har redan levererats.

Nu har Läkemedelsverkets även gett dispens ett tredje influensavaccin. Det trivalenta vaccinet Aggripal ska tillhandahållas under namnet Sandovac, i österrikisk förpackning men med svensk bipacksedel. Dispensen gäller 13 000 endosförpackningar.

Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och SKL har redan rekommenderat att årets influensavaccin i första hand ska ges till riskgrupper. Även  Apoteket AB har tidigare gått ut med att de prioriterar riskgrupperna på alla sina apotek.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.