Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Avsevärt billigare
hepatit C-kur testas

14 april 2016
En hepatit C-behandling för under 2 500 kronor per patient och hel behandlingskur kan bli verklighet i utvecklingsländer. Läkare utan Gränser applåderar initiativet.

Bakom satsningen står den icke vinstdrivande forskningsorganisationen DNDi som grundades av internationella Läkare utan gränser (MSF) med flera 1999 och som är inriktad på försummade sjukdomsgrupper.

DNDi har tecknat avtal med den egyptiska läkemedelsproducenten Pharco och det amerikanska forskningsbolaget Presidio. Avtalen omfattar kliniska prövningar i fas II och III för den nya läkemedelskandidaten ravidasvir, som Presidio utvecklat, i kombination med den godkända substansen sofosbuvir hos patienter med alla genotyper av viruset.

Prövningarna ska ske i Thailand och Malaysia i samarbete med dessa länders regeringar. Avtalen omfattar också tillgång till läkemedlen efter prövningarna i ett antal definierade länder med hög prevalens av hepatit C.

– Vi ser fram emot att potentiellt få fram en billig, alternativ behandlingskombination som fungerar för alla patienter med hepatit C, säger Isabelle Andrieux-Meyer, MSF:s hepatit C-rådgivare.

Även Malaysias hälsominister, YB Datuk Seri Subramaniam, är hoppfull.

– På grund av de höga priserna på de nya hepatit C-läkemedlen har det varit i princip omöjligt för regeringar att erbjuda tillgång till behandling i tillräcklig omfattning. Vi är glada över att stödja detta projekt och hoppas att data från studierna ger stöd åt våra ansträngningar att introducera kombinationen så snart som möjligt och skala upp användningen till alla patienter som har behov av den, säger han i ett pressmeddelande från DNDi.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.