Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Förslag om höjning av avgift ogillas

10 september 2014
Läkemedelsverket vill höja läkemedelsföretagens avgifter nästa år. Men med all sannolikhet får man inte göra det.

Läkemedelsverkets tillsyn och kontroll av läkemedel finansieras till övervägande del av avgifter från läkemedelstillverkarna.

Som Svensk Farmaci skrev i mars i år vill Läkemedelsverket justera avgifterna för vissa ärendetyper från den första januari 2015, och har skickat ett förslag till Regeringskansliet med denna innebörd.

Läkemedelsverket gick själva ut med förslaget på sin hemsida den 26 mars.

Bakgrunden är att intäkterna för den statliga kontrollen av läkemedel går med underskott.

Läkemedelsindustrin och generikabranschen har ställt sig negativa till förslaget.

På ett ledningsgruppsmöte på Läkemedelsverket i somras, som Svensk Farmaci tagit del av protokollet från, klargjordes att regeringen hittills ställt sig kallsinnig till verkets förslag.

Den då avgående generaldirektören Christina Åkerman informerade att ”det med all sannolikhet inte blir några ändringar i avgiftsförordningen 2015”.

Christina Åkerman berättade också att direktör Eva Andersson fått uppdraget att ta fram en ekonomisk handlingsplan ”för att möta utmaningarna kring bland annat finansieringen”.

Enrique Arias, förvaltningsdirektör på Läkemedelsverket, redogjorde för bakgrunden till verkets upplevda behov av avgiftshöjningar i en artikel här på sajten i slutet av augusti.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera