Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Även Dalarna satsar på försörjning i egen regi

27 januari 2017
Som tredje landsting i landet satsar Landstinget Dalarna nu på att bedriva läkemedelsförsörjningen helt i egen regi. Startskottet går i september i år.

Som vi skrivit tidigare har Region Jönköping och Landstinget Blekinge tagit över läkemedelsförsörjningen helt i egen regi.

Även Region Kronoberg har tagit hem stora delar av verksamheten.

Apotekare och receptarier har rekryterats och egna sjukhusapoteksfunktioner har startats. Satsningarna har av landstingen i fråga beskrivits som lyckade och kostnadsbesparande.

– Vi har byggt upp tre egna apotek och har många egna apotekare. Det har blivit en jättehit, en helt ny dimension. Vi har utvecklat verksamheten väsentligt sedan vi tog hem den, sa Mårten Lindström, läkemedelskommitténs ordförande i Region Jönköping, under Apoteksmarknadsdagen i Stockholm igår.

Nästa landsting att gå över till läkemedelsförsörjning i egen regi är Landstinget Dalarna som planerar att göra det från den 1 september i år. Idag är det Apoteket AB som har uppdraget.

– Bakgrunden är en lång juridisk process där vi försökte upphandla men inte kom i mål. I höstas fattades beslutet att satsa i egen regi, berättar Maria Gradén, apotekare och avdelningschef på landstingets läkemedelsavdelning, för Svensk Farmaci.

Landstinget skapar en helt ny avdelning för läkemedelsförsörjning, där planen är att anställa tio farmaceuter och två apotekstekniker. En ny sjukhusapoteksfunktion ska byggas upp.

– Detta kommer att ge oss möjligheter att styra och utveckla läkemedelsförsörjningen och samtidigt åstadkomma besparingar.

– Vi jobbar nu intensivt med ett införandeprojekt inriktat på personalrekrytering, IT, logistik, lokaler med mera, säger Maria Gradén.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera