Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Astrazenecas vaccin har börjat utvärderas av EMA

1 oktober 2020
Det europeiska läkemedelsverket EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av Astrazenecas covid-19-vaccin. Det är ett sätt att påskynda ett eventuellt godkännande.

Astrazeneca och universitetet i Oxford har lämnat in en ansökan till det europeiska läkemedelsverket EMA rörande sitt covid-vaccin AZD1222. Granskningen av forskningsdata kommer att ske kontinuerligt genom en så kallad löpande granskning, en av de processer som används för att påskynda bedömningen av läkemedel i en kritisk situation.

Normalt måste all dokumentation om ett läkemedels effektivitet, säkerhet och kvalitet lämnas in samtidigt när man ansöker om ett godkännande. Men i det här läget kommer myndigheten att börja utvärdera de resultat som kommit fram i laboratoriestudier av vaccinet. Granskningen av de kliniska resultaten kommer att ske senare.

– Det går inte att förutse när ett eventuellt beslut om godkännande av vaccinet skulle kunna fattas, även om den löpande granskningen kan förkorta utredningstiden avsevärt, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist som kommentar i ett pressmeddelande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera