Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Astra Zeneca har lämnat in ansökan om sitt vaccin

12 januari 2021
Ytterligare en ansökan om godkännande av ett covid-19-vaccin har lämnats in till den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Denna gång handlar det om vaccinet från Astra Zeneca och universitetet i Oxford.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA har fått en ansökan om ett villkorat godkännande ifrån Astra Zeneca och universitetet i Oxford. Det handlar om deras vaccinkandidat mot covid-19, som nu kallas COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

Vaccinet från Astra Zeneca och universitetet i Oxford skiljer sig ifrån de redan tidigare godkända vaccinen Comirnaty, från Pfizer/BioNTech och Covid-19 Vaccine Moderna från Moderna som båda är mRNA-vaccin.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca är ett virusvektorvaccin som består av ett modifierat adenovirus som bär på genen för det nya coronavirusets så kallade spikeprotein. Vid vaccination uttrycks spikeproteinet i cellerna och kroppen utveckla antikroppar och T-celler som riktar sig specifikt mot detta främmande protein.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten bedömer att ett yttrande om godkännandet för försäljning kan lämnas senast den 29 januari då EMA:s vetenskapliga kommitté för humanläkemedel (CHMP) har nästa inplanerade möte.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera