Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apoteket erbjöd “minusbud”
för att få leverera dos i SLL

19 april 2017
Apoteket AB har vunnit Stockholms läns landstings upphandling av dosdispenserade läkemedel för öppenvården. Bolaget vann med ett ”minusbud” – det statliga bolaget har erbjudit sig att betala 6 öre per patient och dygn för att få fortsätta att leverera och därmed få intäkter via handelsmarginalen.

Tre aktörer, Apoteket AB, Apotekstjänst och Svensk Dos, deltog i upphandlingen som avser leveranser av dosläkemedel från den 1 februari 2018 till den 31 januari 2021.

Alla tre aktörerna klarade kvalificeringskraven. Svensk Dos AB erbjöd noll kronor per patient och dygn i så kallad dospeng, Apotekstjänst 2,48 kronor och Apoteket AB minus 0,06 kronor.

SLL beslöt att anta Apotekets anbud, enligt ett aktuellt tilldelningsbeslut.

Det innebär – om beslutet inte överprövas och förändras – att en apoteksaktör för första gången, sett till dospengen, kommer att betala för att få leverera dosförpackade läkemedel till svenska landsting. Intäkterna kommer då endast från handelsmarginalen.

Före omregleringen debiterade Apoteket AB landstingen en dospeng på i genomsnitt cirka 6,50 kronor per patient och dag.

Den så kallade avtalsspärren löpte ut i måndags. Svensk Farmaci har för närvarande inga uppgifter om huruvida några ansökningar om överprövning inkommit. Mer information längre fram.

Upphandlingen avser öppenvården i SLL men även Region Gotland, TioHundra AB samt leverantörer som SLL och Region Gotland har vårdavtal med har rätt att få leveranser på avrop, förutsatt att detta är avtalat.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.