Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotekare rättade
felande hivterapi

3 november 2014
Läkemedelsproblem blir allt vanligare för hivpatienter, i takt med att läkemedlen nu skrivs ut av andra än infektionsläkare. Men insatser från en dedikerad hiv-apotekare löste nästan alla läkemedelsproblem för inlagda hivpatienter i en ny studie.

Hiv-patienter drabbas i hög grad av fel kopplade till sin läkemedelsförskrivning, enligt en treårsstudie från University of Nebraska som refereras av nättidningen Medscape Medical News. En orsak antas vara att patienterna nuförtiden mer sällan besöker vårdavdelningar med expertis på infektionsområdet.

– Förr i tiden behandlades hivpatienterna på infektionskliniker, idag skrivs deras antiretrovirala läkemedel ofta ut av personer som inte är vana att göra det, säger läkaren Rochelle Walensky till Medscape Medical News.

Vid 35 procent av de sjukhusbesök som hivpatienter gjorde på sjukhuset Nebraska Medical Center i Omaha i studien (146 av 416 besök), uppdagades fel relaterade till förskrivningen av antiviral behandling.

Ett journalsystem med en inbyggd varningsfunktion för läkemedelsproblem (liknande svenska EES, reds anm) installerades på sjukhuset efter att studien genomförts.

Systemet visade sig fånga upp ungefär hälften av läkemedelsfelen.

– Problemet är att otåliga förskrivare möts av en lång rad varningar och därför ofta ignorerar dem, säger Sara Bares, läkare på Nebraska Medical Center i Omaha till Medscape Medical News.

Som ett ytterligare steg för att öka patientsäkerheten konsulterades externa apotekare med specialinriktning på hiv-behandling.

Apotekarna kopplades in så fort en hiv-patient blev intagen på sjukhuset.

En utvärdering av data för samtliga inlagda hivpatienter på sjukhuset under det första året som apotekarnas tjänster nyttjades, har nu presenterats på en vetenskaplig kongress.

– Målet var att rätta felen innan patienterna skrevs ut, säger Sara Bares.

Resultaten var tydliga. Ordinationsrelaterade fel korrigerades med 9,4 gångers större sannolikhet inom 24 timmar i den nya arbetsmodellen, jämfört med treårsperioden i den föregående studien.

Källa: HIV Pharmacists Eliminate Inpatient Medication Errors. Medscape. Oct 17, 2014.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera