Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotek ska upplysa om miljöfarligt läkemedel

3 oktober 2018
Från och med i dag ska alla apotek informera kunderna om diklofenaks negativa effekter på miljön. Substansen är känd för att kunna skada fisklivet.

Varje år släpps flera ton av det smärtstillande läkemedlet diklofenak ut i sjöar och vattendrag, vilket riskerar att skada djurlivet. Därför har också Havs- och vattenmyndigheten med diklofenak på sin lista över särskilt förorenande ämnen.

Nu har medlemsföretagen i Sveriges Apoteksförening kommit överens om att alla apotek ska informera sina kunder om diklofenaks miljöpåverkan.

Från och med i dag, den 3 oktober, ska skyltar sitta uppe på hyllkanterna för att berätta om substansens negativa effekter på miljön och att den bör användas med eftertanke. Överenskommelsen gäller både butiker och e-handel.

– Vi kan se att miljöpåverkan är viktigt för allt fler av apotekens kunder och branschen vill bidra till att minska läkemedels påverkan på miljön, säger Johan Wallér, VD för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Enligt föreningen har flera landsting redan tagit bort diklofenak från sina rekommendationslistor på förskrivna läkemedel, på grund av de miljöbelastande egenskaperna.

Läkemedelsverket vill se en regeländring så att miljöhänsyn kan tas vid godkännande av humanläkemedel, vilket inte är möjligt i dag.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

» Kommentera artikeln här.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.