Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Antibiotikum och hepatit C-medel får OK

27 september 2011
Ett antibiotikum i en helt ny läkemedelsklass, en ny proteashämmare mot hepatit C och en ny diabeteskombination fick klartecken från EMA:s expertkommitté CHMP i september.

Dificlir, fidaxomicin, är det första läkemedlet i en ny makrocyklisk antibiotikaklass, och har effekt på den vanliga sjukhusbakterien Clostridrium Difficile.

Läkemedlet fick ett positivt utlåtande vid CHMP:s septembermöte häromdagen. Ett formellt godkännande från EU-kommissionen väntas inom kort.

Nya antibiotikum tillhör inte vanligheterna, och EMA skickade denna gång ut ett särskilt pressmeddelande med anledning av nyheten.

Vid septembermötet fick även Incivo, telaprevir, från Janssen Cilag klartecken.

Preparatet är en proteashämmare och är en av flera nya direktverkande antivirala läkemedel för behandling av kronisk hepatit C (genotyp 1).

Incivo ska ges i kombination med pegylerat interferon och ribavirin.

En ny kombinationstablett mot typ 2-diabetes från AstraZeneca och Bristol-Myers Squibb, Komboglyze, fick också grönt ljus. Tabletten innehåller saxagliptin och metformin.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.