Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Anpassa pris med tiden efter användning”

2 april 2012
Prispressen är för dålig på patentskyddade läkemedel, anser läkare och apotekare i Stockholms läns läkemedelskommitté. De föreslår en mer dynamisk prismodell.

De fem skribenterna, bland andra Paul Hjemdahl och Björn Wettermark, anser att det idag inte råder någon fungerande marknad med rimlig priskonkurrens för patentskyddade läkemedel.

”I stället har vi kartellbildningar som etablerar prisnivåer för läkemedel som liknar varandra och myndigheten (TLV) saknar möjlighet att locka fram en sann konkurrens”, skriver de på DN Debatt.

Kommittéledamöterna tar TNF-hämmarna som exempel. När de introducerades etablerades en hög prisnivå mot bakgrund av att målgruppen inledningsvis var liten. När användningen sedermera blivit betydligt bredare har priserna bara justerats ned med 5 procent.

En prissänkning med 30–50 procent och en besparing på bortåt en miljard hade varit mer rimlig, enligt skribenterna.

De förespråkar en dynamisk prissättning av läkemedel redan under den patentskyddade perioden.

Prissättningen för receptläkemedel utan generisk konkurrens ses för närvarande över av en offentlig utredning under ledning av Sofia Wallström.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.