Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotekstjänst överklagar igen

19 januari 2015
En ”lång rad fel” ligger bakom att Apotekstjänst AB nu väljer att överklaga sju mellansvenska landstings upphandling av dos. Det säger Tomas Hilmo som efter ett halvårs frånvaro gjort comeback som vd för Lidingöbolaget.

Svensk Dos fick nyligen uppdraget att leverera dosläkemedel till sju mellansvenska landsting.

Men övertagandet riskerar att försenas sedan en överklagan nu inkommit till fyra olika förvaltningsrätter.

Bakom överklagan står en av Svensk Dos konkurrenter, Apotekstjänst AB.

– Det är verkligen synd att det behövt gå så långt som till en överprövning men tyvärr har det återigen funnits ett antal allvarliga brister i upphandlingen och utvärderingen, säger Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst, till Svensk Farmaci.

Enligt överklagan har Svensk Dos inte uppfyllt skallkraven avseende ekonomisk ställning och kapital.

Bolaget uppfyller inte heller skallkraven avseende leveranssäkerhet, enligt Apotekstjänst.

– Det är mycket anmärkningsvärt att Svensk Dos endast hänvisar till en liten underleverantör med 12 anställda, Idrottsbudet i Uppsala, för hela sin logistiklösning när det handlar om en så geografiskt komplicerad region som “sjuklövern”. Vi själva jobbar med 21 olika underleverantörer inklusive de stora transportjättarna, säger Tomas Hilmo.

Tomas Hilmo har sedan i september i fjol återinträtt som vd för Apotekstjänst AB. Jonas Fribergs tid som vd för Apotekstjänst blev därmed kortvarig. Friberg rekryterades till bolaget från Apoteket AB förra våren.

Efter en ”lite lugnare sommar” tvekade Tomas Hilmo inte när möjligheten dök upp igen.

– Jag har tidigare under många år varit vd för hela koncernen Bonver men kommer nu att ägna all tid till Apotekstjänst, som jag upplever har en stor utvecklingspotential, säger Tomas Hilmo.

Så sent som i december valde Apotekstjänst att överklaga Västra Götalands och Hallands beslut att återgå till Apoteket AB som dosleverantör.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

4 svar till Apotekstjänst överklagar igen

 1. Dos? skriver:

  Ett skämt. Företaget som stämmer sina befintliga kunder, som haft grava problem med leveranserna i den region som upphandlingen gäller och som dessutom krävt ett illegalt lån från sin andra kund för att överleva säger att “Det är verkligen synd att det behövt gå så långt som till en överprövning” och har mage att diskutera ekonomisk ställning. Skulle inte skada om någon tidning kunde gräva lite på det här bolaget istället för att citera den här typen av desinformation.

 2. Doc Doz skriver:

  Finns nog en del att gräva fram i Svensk Dos också.

 3. Jessica skriver:

  Men hela branschen är ju sjuk!
  Apoteket AB som har plockat ut miljarder, när de hade monopolet.
  APL som trixar med sin extemporieverksamhet och även där plockar ut multum med pengar.

  Hoppas verkligen att hela verksamheten saneras så att de seriösa företagen överlever (som seriösa företag tänker jag inte på Apoteket AB eller APL, då dessa är stats finansierade och har inte samma ekonomiska krav på sig)

 4. Razputin skriver:

  Att ett företag som haft så undermålig verksamhet som apotekstjänst väljer att överklaga att landsting väljer en annan leverantör är helt barockt. Felaktigt innehåll i dospåsarna, uteblivna leveranser, personal som ej svarar i tfn eller på fax och ignorerade ens rapporter om felexp var vardag när jag jobbade på apotek 2013 i vgr.