Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Allt större
huggsexa om EMA

14 november 2016
EMA är den myndighet som EU:s länder helst vill ha efter Brexit. Även Finland, Frankrike, Ungern och Bulgarien har nu uttryckt intresse för ett värdskap – men det finns även ett scenario där myndigheten blir kvar i London. En flytt lär skapa enorma störningar, säger GSK:s vd, som vill att EMA stannar.

EMA-frågan diskuterades i oktober i det brittiska parlamentet. En representant för den brittiska läkemedelsindustriföreningen påpekade där att en tredjedel av arbetet på EMA utförs av personer med ordinarie hemvist på det brittiska läkemedelsverket MHRA.

– En flytt skulle orsaka enorma störningar. Många anställda lär sluta och måste ersättas. De som inte lämnar måste flytta med. Det här handlar om en regulatorisk myndighet som ska bevaka hälsa och patientsäkerhet hos hundratals miljoner européer. Du vill inte gärna att de tappar bollen ur sikte, säger Andrew Witty, vd på brittiska GSK, till Bloomberg.

GSK vill att myndigheten stannar i London, men har inte hela industrin med sig i frågan. Tyska Bayer passar exempelvis medan danska Novo Nordisk, enligt Bloomberg, skulle välkomnar en EMA-flytt till Köpenhamn.

George Freeman, en av premiärminister Theresa Mays närmaste medarbetare, bekräftade i oktober att Storbritannien, trots Brexit, kommer att göra en ”pitch” för att behålla EMA.

Som vi skrivit tidigare har åtminstone Italien, Spanien, Tyskland, Danmark, Sverige och Irland uttryckt intresse för ett EMA-värdskap efter Brexit.

Men enligt Bloomberg har listan på intressenter nu utökats med fyra ytterligare nationer: Finland, Frankrike, Bulgarien och Ungern.

– Finland har styrkan att ta hand om EMA:s uppgifter, sa den finländske hälsoministern Pirkko Mattila exempelvis till Yle nyligen, och nämnde Helsinki och Åbo som kandidatorter.

I Frankrike har president Francois Hollande lanserat Lyon, Strasbourg och Lille som kandidatstäder och i Tyskland har fyra städer nämnts i diskussionen: München, Bonn, Frankfurt och Saarbrücken.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera