Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nya läkemedel mot diabetes är sämre

17 mars 2011
Ett äldre läkemedel mot åldersdiabetes är lika effektivt som och ger färre biverkningar än nyare alternativ. Trots att det är billigare.

Enligt aktuell forskning från John Hopkins School of Medicine i USA har ett av de äldre läkemedlen mot diabetes, metformin, färre biverkningar än nyare och dyrare preparat. Trots att det kontrollerar blodsockernivån lika effektivt.

– Vår studie visar att trots att det finns alla dessa nya läkemedel, så fungerar metformin lika bra och har färre biverkningar, säger Wendy Bennett, professor vid John Hopkins, i ett pressuttalande.

Forskarna har gått igen 166 publicerade studier som undersöker effekt och säkerhet hos diabetesläkemedel. De kunde bland annat se att risken för viktuppgång var mindre med metformin än för de nyare alternativen.

Andra läkemedel mot åldersdiabetes innebar i flera fall risk för farligt låga blodsockernivåer och ett av dem (thiazolidinedion) innebar en ökad risk för hjärtinfarkt.

Forskargruppen kunde inte se några långsiktiga fördelar med något behandlingsalternativ av det enkla skälet att det saknas långtidsstudier av främst de nyare läkemedlen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.