Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Doshärva
även i söder

18 oktober 2016
Fem sydsvenska landsting har förlängt sitt dosavtal med Apoteket AB – trots att det egentligen saknade förlängningsmöjlighet. Bakgrunden är juridiska turer där Apoteket och Svensk Dos överklagat landstingens beslut att ge Apotekstjänst uppdraget.

Förlängningen avser de tre första månaderna 2017, men enligt förlängningsavtalet gäller en option på en förlängning på ytterligare tre månader.

Sedan den 1 januari 2013 har Apoteket AB levererat dosläkemedel till de fem landstingen (Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Östergötland och Jönköping = ”KKBÖJ”).

Avtalet som först gällde i två år förlängdes med ytterligare 24 månader, men går ut vid kommande årsskifte.

Som vi skrivit tidigare är avtalet känt för att vara Dossveriges kanske dyraste med en så kallad dospeng på 4 kronor per patient och dygn.

Enligt förlängningsavtalet gäller dock ett lägre pris – 2,79 kr per dygnsdos.

Anledningen till förlängningen är den vanliga – överklaganden.

KKBÖJ-landstingen upphandlade tjänsten i fjol och i november meddelade man ett beslut där Apotekstjänst AB vann tilldelningen med ett så kallat ”nollbud” avseende dospengen (men med frihet att använda valfria förpackningsstorlek).

Beslutet överklagades på olika grunder av såväl Apoteket AB som Svensk Dos AB till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten har dock ännu inte meddelat någon dom, och på grund av förseningen som den rättsliga processen orsakat såg sig landstingen tvungna att förlänga med Apoteket AB.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera