Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Svensk Dos får
behålla Kriminalvården

18 september 2015
Apotekstjänst ville att dosavtalet mellan Svensk Dos AB och Kriminalvården skulle ogiltigförklaras – men deras begäran om överprövning kom in för sent till rätten och avvisades.

Kriminalvården upphandlade 2013 dosdispenserade läkemedel och tecknade kontrakt med den enda anbudsgivaren Svensk Dos AB. Avtalsperioden inleddes den 1 januari 2014 och avtalet förlängdes nyligen till den 31 oktober 2017.

Apotekstjänst valde att inte lämna något anbud eftersom man tolkade det som att Kriminalvården i upphandlingsunderlaget förutsatte att leverantören bara skulle få ersättning via läkemedelsmarginalen och ingen så kallad dospeng.

Men efter att Apotekstjänst begärt ut Svensk Dos fakturor till Kriminalvården har man konstaterat att Svensk Dos debiterar en dospeng på 5,49 kr per dospatient och dygn.

Förvaltningsrätten i Linköping fattade beslutet i ärendet går. Rätten ”avvisar ansökningarna om överprövning som för sent inkomna”.

Överprövningar av offentliga upphandlingar har blivit mer regel än undantag på den nya dosmarknaden. Apotekstjänst har tidigare rönt viss framgång med strategin, bolaget levererar idag läkemedel till sju mellansvenska landsting efter att ha begärt en överprövning.

För närvarande har Apotekstjänst överklagat de mellansvenska landstingens gemensamma beslut att istället anlita Svensk Dos AB för dosleveranserna.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.