Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

24,6 miljoner ska säkra arbetet med nationellt läkemedelssystem

27 januari 2021
Läkemedelsverket får nu pengar för det fortsatta arbetet med att säkra tillgången på läkemedel och medicintekniska produkter. De ska bland annat användas till ett nytt nationellt informationssystem för att upptäcka risker för brist på läkemedel.

Det nya systemet ska visa en nationell lägesbild för tillgång och efterfrågan på läkemedel och ge överblick över lagerstatus, förskrivning och försäljning av läkemedel.

På så sätt ska Läkemedelsverket bättre kunna bedöma risken för att regionala läkemedelsbrister uppstår i sjukvården och på öppenvårdsapotek, och se behovet av förebyggande åtgärder för att förhindra brist.

Systemet är också viktigt för att kunna dela information med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och andra medlemsstater inom EU, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som Läkemedelsverket får extra pengar för att säkerställa det fortsatta arbetet med en rad frågor som aktualiserades med anledning av covid-19. I november förra året beslutades om ett tillskott på 14,7 miljoner kronor, och Läkemedelsverket fick i uppdrag att intensifiera tillgångsarbetet och utöka informationsinsatser och samverkan.


Läs mer om om det nationella informationssystemet här:
Läkemedelsverket föreslår nytt nationellt läkemedelsregister

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.