Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Läkemedel"


Björn Eriksson under regeringens presskonferens.

Han blir Läkemedelsverkets nya generaldirektör

Björn Eriksson blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket. Han kommer närmast från rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm och sitter sedan 2018 i Läkemedelsverkets styrelse.

24,6 miljoner ska säkra arbetet med nationellt läkemedelssystem

Läkemedelsverket får nu pengar för det fortsatta arbetet med att säkra tillgången på läkemedel och medicintekniska produkter. De ska bland annat användas till ett nytt nationellt informationssystem för att upptäcka risker för brist på läkemedel.

Sildenafil blir receptfritt i ytterligare ett land

Nu får sildenafil säljas receptfritt på Irland efter bedömning av farmaceut. Sveriges Farmaceuter hoppas på en liknande utveckling i Sverige. 

Dagliga biverkningsrapporter för covid-19-vaccin

COVID-19.

Läkemedelsverket börjar nu att publicera dagliga rapporter över inkomna misstänkta biverkningar av vaccinerna mot covid-19.

Astra Zeneca har lämnat in ansökan om sitt vaccin

COVID-19.

Ytterligare en ansökan om godkännande av ett covid-19-vaccin har lämnats in till den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Denna gång handlar det om vaccinet från Astra Zeneca och universitetet i Oxford.

Misstänkt kinesisk infiltration i Pfizer och Astra Zeneca

Astra Zeneca och Pfizer har sammanlagt 123 personer anställda som är medlemmar i det kinesiska kommunistpartiet, visar läckt register.

Pfizers vaccinkandidat kan godkännas före jul

COVID-19.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA öppnar nu för ett möjligt tidigareläggande av godkännandet av Pfizers/Biontechs vaccinkandidat. Det skulle innebära att vaccinet kommer till Sverige tidigare än planerat.

Läkemedelsverket föreslår nytt nationellt läkemedelsregister

För att kunna förebygga och förhindra restnoteringar och brister av viktiga läkemedel i en krissituation föreslår nu Läkemedelsverket ett nytt informationssystem som visar status för dessa läkemedel överallt i landet.

Astra Zeneca vill kombinera sitt vaccin med ryska Sputnik V

COVID-19.

Genom att kombinera komponenter ifrån Astra Zenecas vaccinkandidat AZD1222 med det ryska Sputnik V hoppas de båda vaccintillverkarna uppnå synergieffekter.

Vaccin från Sanofi/GSK har för låg effekt hos äldre – försenas

COVID-19.

Vaccinkandidaten från Sanofi/GSK kommer tidigast under sista kvartalet 2021, meddelade de båda företagen på fredagen.