Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Läkemedel"


Morfin till barn stulet och utbytt på barnsjukhus

Morfinpåsar vid sektionen för akut barnsjukvård vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala har tömts på sitt innehåll och ersatts av verkningslös vätska.

Antibiotikaförskrivningen sjunker kraftigt

Användningen av antibiotika minskar kraftigt i Sverige just nu. Under de första åtta månaderna ses en minskning med 16 procent i öppenvården, visar siffror från Strama.

2020-09-21

EU-kommissionen tecknar ett andra vaccinavtal

COVID-19.

EU-kommissionen har nu tecknat ett andra avtal om rättigheter att köpa coronavaccin. Denna gång med Sanofi-Glaxosmithkline.

Blodtrycksläkemedel ökar inte risken för hypotension

Att behandla hypertonipatienter som även upplever ortostatisk hypotension med en intensivare blodtrycksbehandling ökar inte risken för hypotension – tvärtom, visar ny studie.

Inte första gången Astrazenecas vaccinstudie stoppats

COVID-19.

Den paus av Astrazenecas coronavaccinstudie som blev offentlig igår var inte första gången den stoppats. Det har skett ytterligare en gång i juli, berättade företagets vd, Pascal Soriot, vid ett privat investerarmöte redan igår morse. Resten av världen fick dock inget veta, vare sig då eller nu.

Så kommer coronavaccinerna att fungera

COVID-19.

Just nu pågår 180 utvecklingsprojekt på olika håll i världen för att få fram ett vaccin mot covid-19. Läkemedelsbolagen chansar på att de har hittat en bra vaccinkandidat och tar flera utvecklingssteg på en gång och 35 vaccin har redan nått klinisk prövning. Svensk Farmaci förklarar de fem olika vaccinplattformarna som används vid utvecklandet och hur de fungerar.

Astrazeneca pausar coronavaccinering i studier

COVID-19.

Ett fall av ryggmärgsinflammation i Astrazenecas vaccintest i Storbritannien har gjort att läkemedelsföretaget pausar fortsatta vaccinationer överallt medan fallet undersöks, rapporterar amerikansk media.

Nationell läkemedelsstrategi till 2022 klubbad

En ny nationell läkemedelsstrategi för åren 2020–2022 har beslutats och presenteras nu. Fokus kommer att ligga på tillgänglighet av läkemedel, uppföljning av läkemedelsanvändning och värdering av kunskap och evidens.

Bekräftade leverbiverkningar gör att Esmya dras in för gott

Myomläkemedlet Esmya föreslås dras in för gott på grund av allvarliga leverbiverkningar.

Covid-19-patienter får proppar trots antikoagulantia

COVID-19.

Covid-19-patienter på sjukhus drabbas ofta av blodproppar trots att de får blodförtunnande läkemedel. Nu har svenska forskare funnit en mekanism där kroppens immunförsvar lurar behandlingen.

Annonsera och prenumerera