Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Läkemedel"


WHO-studie visar ingen effekt av läkemedel på covid-19

COVID-19.

Vare sig remdesivir, hydroxyklorokin, lopinavir eller betainterferon tycks ha någon avgörande effekt på mortalitet, risk för respiratorvård eller sjukdomstid vid covid-19-infektion. Det nedslående resultatet visar ett förpublicerat manuskript av WHO:s Solidarity-studie.

Sverige tar rollen som förmedlare av vaccin till EES

COVID-19.

Sverige har tagit på sig rollen som förmedlare av covid-19-vaccin till EES-länder som Island och Norge samt till Schweiz.

Sverige ingår avtal om 4,5 miljoner vaccindoser

COVID-19.

Sverige kommer att gå med i det vaccinavtal som EU slöt med Janssen i förra veckan. Det meddelar regeringen idag.

Janssen pausar sina covid-vaccinstudier

COVID-19.

Janssen pausar samtliga covid-vaccinstudier sedan en deltagare i den stora fas III-studien Ensemble har drabbats av en sjukdom som kan ha ett samband med vaccineringen.

Janssen tecknar vaccinavtal med EU

COVID-19.

EU:s tredje vaccinavtal är färdigt och ger medlemsländerna möjlighet att köpa 200 miljoner doser av Janssens covid-19-vaccin med option på ytterligare 200 doser.

Nobelpris i kemi för gensaxen CRISPR/Cas9

Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna tilldelas Nobelpriset i kemi för utvecklingen av en metod för genomeditering, CRISPR/Cas9.

2020-10-07

EMA startar ny granskning av covid-vaccin

COVID-19.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har nu påbörjat ytterligare en löpande granskning av ett vaccin mot covid-19. Denna gång är det Pfizer och Biontechs vaccinkandidat som granskas.

Astrazenecas vaccin har börjat utvärderas av EMA

COVID-19.

Det europeiska läkemedelsverket EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av Astrazenecas covid-19-vaccin. Det är ett sätt att påskynda ett eventuellt godkännande.

HPV-vaccin minskar risken för livmoderhalscancer

Svenska forskare kan nu visa att HPV-vaccineringen av svenska skolflickor och kvinnor verkligen minskar risken att drabbas av livmoderhalscancer. Och effekten är stor, 88 procents minskad risk att drabbas för de som får vaccinet före 17 års ålder, visar studien.

2020-10-01

Richard Bergström presenterar de främsta vaccinkandidaterna

COVID-19.

Sveriges vaccinsamordnare, apotekare Richard Bergström, redogör i Dagens Nyheter idag om de sju covid-vaccinkandidaterna som ligger bäst till och som EU redan har slutit avtal om eller håller på att slutförhandla om.