Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Läkemedel"


Storbritannien har godkänt vaccin mot covid-19

COVID-19.

Vaccinkandidaten BNT162 ifrån Pfizer/Biontech har godkänts i Storbritannien. Landet påbörjar vaccinering av befolkningen i nästa vecka, enligt den brittiska hälsoministern Matt Hancock.

Fjärde löpande granskningen av covid-vaccin inledd

COVID-19.

Företaget Janssen har lämnat in en ansökan om att få sin vaccinkandidat granskad enligt den löpande modellen där myndigheten, för att spara tid, granskar data allteftersom de blir klara.

Två vaccintillverkare har ansökt om godkännande hos EMA

COVID-19.

Både Pfizer/Biontech och Moderna har nu lämnat in ansökningar till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om att få sina coronavaccin godkända inom EU.

Halva dosen av Astra Zenecas vaccin gav 90 procents skydd

COVID-19.

Även Astra Zeneca släpper nu interimsdata från sina covid-19-vaccinstudier. Där kan de visa att det verkar som om halva dosen vid första vaccineringen ger ett starkare skydd.

WHO avråder från remdesivir till covid-patienter

COVID-19.

Brist på belägg för att remdesivir förbättrar viktiga utfall för covid-patienter gör att WHO:s expertpanel avråder från användning. Men i Sverige kommer medlet fortsätta att användas.

Covid-vaccin verkar fungera bra på äldre

COVID-19.

I motsats till vad som tidigare har befarats verkar det som om de nya covid-19-vaccinerna kan skydda den mest utsatta gruppen i samhället – de äldre – mycket bra, ibland till och med bättre än yngre.

Sverige tecknar avtal med Pfizer om covid-vaccin

COVID-19.

Sverige går med i EU:s avtal med Pfizer och Biontech om deras vaccinkandidat och får därmed ytterligare 4,5 miljoner doser, meddelade statsminister Stefan Löven idag vid en pressträff.

Esmya dras inte in, men begränsas

Esmya, som används mot godartade tumörer i livmodern, kan orsaka allvarliga leverskador och har tidigare rekommenderats att dras in. Men nu menar EMA att läkemedlet kan vara kvar med en begränsad användning.

Preliminära data: Modernas vaccin skyddar 94 procent

COVID-19.

Nu släpper det amerikanska företaget Moderna preliminära data som tyder på att deras vaccinkandidat ger en skyddseffekt på 94,5 procent.

EMA startar tredje löpande granskningen av covid-vaccin

COVID-19.

Det är företaget Modernas covid-vaccin som nu utreds löpande av det europeiska läkemedelsverket, EMA, precis som två tidigare vaccin.