Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Läkemedel"


Spravato kommer inte att få lämnas ut på recept

Läkemedelsverkets styrelse har beslutat att esketamin som nässpray endast får lämnas ut mot rekvisition till specialistkliniker.

Dexametason kan minska dödligheten vid covid-19

COVID-19.

Steroiden dexametason kan minska dödligheten hos de svårast sjuka i covid-19 med en tredjedel, enligt ännu opublicerade uppgifter. Storbritannien börjar omedelbart använda medlet.

Richard Bergström Sveriges vaccinsamordnare

COVID-19.

Apotekaren Richard Bergström har av regeringen utsetts till Sveriges vaccinsamordnare. Han börjar redan på måndag och ska lämna en första delrapport redan den 31 augusti.

2020-06-16

Antibiotikaanvändningen minskar, men resistensen ökar

Användningen av antibiotika minskar stadigt i Sverige, men trots det ökar resistensen på flera områden. Folkhälsomyndigheten lyfter särskilt fram en ökande resistens vid urinvägsinfektion.

Covid-data misstänks vara fabricerade

COVID-19.

”Pandemins första forskningsskandal är här”, skriver Science i en artikel publicerad i dag. Mängder av registerdata som använts i högprofilerade studier misstänks vara fabricerade. Men många frågor återstår att besvaras.

2020-06-05

Diklofenak tabletter och kapslar receptbelagt

Det inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande läkemedlet diklofenak receptbeläggs från och med idag i tabletter och kapslar. Gel, spray och andra kutana beredningsformer påverkas inte.

2020-06-01

Apotekare har gjort läkemedels-behandling av barn säkrare

Genom sin forskning har Per Nydert lyft fram läkemedelsproblem och problemläkemedel inom barnsjukvården. Idag disputerade han vid Karolinska institutet.

Sverige dåligt med i den globala covid-19-forskningen

COVID-19.

Forskningen för att få fram läkemedel och vaccin mot covid-19 är extremt intensiv i världen. Tusentals studier pågår, men svensk forskning är tyvärr dåligt representerad. Det framkom vid ett webinarium anordnat av Läkemedelsindustriföreningen.

Medicin mot magsår misstänks öka risken för demens

Protonpumpshämmare som Losec och Nexium misstänks öka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom och demens. Forskare vid Karolinska institutet kan visa att läkemedlen effektivt blockerar det enda enzym som tillverkar acetylkolin i kroppen.

Esketamin föreslås endast få lämnas ut mot rekvisition

Läkemedelsverket vill stoppa möjligheten att lämna ut esketamin (Spravato) på recept. Det narkotikaklassade läkemedlet bör endast få lämnas ut på rekvisition utfärdade av specialister inom psykiatri, föreslår myndigheten.