Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

När barnskötaren inte hjälper till med medicinerna

7 maj 2018
BLOGG: En kommunalt anställd barnskötare ville inte att ge ett förskolebarn antibiotika mot halsfluss eftersom hon "inte delar ut gift". Svensk Farmacis bloggare Anders Cronlund föreslår att farmaceuter ger förskolepersonal grundläggande läkemedelsutbildning.

Ett av mina barnbarn fick halsfluss och behandlades med penicillin.

Kuren sträckte sig över flera dagar, och väl feberfri kunde hon fortsätta på dagis. Dosering morgon, middag och kväll, vilket innebar att hon behövde hjälp att komma ihåg och att ta en av doserna av personalen.

Den tilltalade barnskötaren nekade – hon “delade inte ut gift”.

Det fick mig att skriva till Stockholms kommun för att ta reda på vilka regler som gäller under vistelsen i förskolan.

Frågan regleras i skollagen och av Socialstyrelsens föreskrifter. Råden är mångordiga och välmenande. För medicinering vid diabetes gäller noggranna instruktioner, men för till exempel astma- och antibiotikabehandling saknas det.

Behandlande sjukvårdspersonal skall generellt göra en bedömning om personal i förskolan/skolan kan ge egenvård på säkert sätt.

Min misstanke är att detta endast sker vid ytterst allvarliga fall.

Förskola/skola har i vissa fall ett ansvar för att barnen får hjälp med att till exempel ta sin medicin när det handlar om egenvård. Det skall finnas rutiner för egenvård, som är förankrade hos den personal som skall utföra åtgärderna. Hur ofta är detta för handen?

Det är arbetsgivarens ansvar att den anställde har den kompetens som behövs för egenvården. Jag antar att de anställda sällan får någon utbildning om läkemedel och att de i sitt yrkesliv använder sig av de förhållningssätt de tillämpar i sitt privatliv – ibland välgrundade, men ofta ett hopkok av mediatips, andras råd och egna funderingar.

Borde inte farmaceuter kunna göra en insats och lära personalen lite om grunderna för läkemedelsbehandling?

Anders Cronlund

Detta är ett blogginlägg. Det betyder att inläggets innehåll är skribentens egna uppfattningar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till När barnskötaren inte hjälper till med medicinerna

Annonsera och prenumerera