Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Mycket att lära av Holland

27 oktober 2011
En förändring av apoteksverksamhetens drivkrafter, i samma anda som den reform som genomförs vid årsskiftet i Holland, vore önskvärd i Sverige. Annars riskerar det svenska apoteksväsendet att hamna i en förtroendekris, skriver chefredaktör Nils Bergeå Nygren i ledarbloggen.

Apotekaren Johan Olofsson pekar i Svensk Farmaci nummer 6, som kommer ut i dagarna, på ett grundproblem med den svenska apoteksreformen: Marginalerna ligger inte på basverksamheten.

Det vill säga utlämning av och rådgivning kring receptläkemedel.

Detta politiska vägval har tyvärr bidragit till att driva utvecklingen på apoteken allt mer mot ren detaljhandel. Merförsäljning av receptfritt och handelsvaror är det som ger pengarna, och därför skruvas säljtänket upp och egenvårdssortimenten blir allt mer kreativa och expansiva.

Konsumentverkets rapport från i våras tyder på att vi sakta kan vara på väg mot samma läge som i Holland, där apoteken fått klara imageproblem.

De upplevs där av många som säljinriktade butiker där receptläkemedel lämnas ut rutinmässigt och utan mervärden. Hollands sjukvårdskostnader har skenat och politiker, patientorganisationer och till viss del apotekarna själva, har insett att apoteken, som ju ändå har välutbildad personal, borde kunna tillföra mer i vårdkedjan.

Botten är nådd och därför byggs nu det holländska ersättningssystemet om helt, så att apoteken får betalt utifrån den kvalitet de levererar – läs artikeln i nummer 5 eller den här sajtartikeln från tidigare i oktober.

Det lär bli ett abrupt uppvaknande för många holländska apotek, och med tanke på det svenska läget blir det oerhört spännande att följa hur systemskiftet i Holland fungerar.

Våra politiker borde göra det. På papperet vore en reform som liknar den holländska fullt möjlig att sjösätta i Sverige. (Om man vill kan man förstås klä den i terminologin av ersättning för farmacevtiska tjänster).

Men det vore synd om en sådan förbättring skulle behöva föregås av en förtroendekris för de svenska apoteken.

Detta är ett blogginlägg. Det betyder att inläggets innehåll är skribentens egna uppfattningar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.