Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Märklig referens till Harrisburgolyckan”

19 april 2016
ETIKBLOGGEN: Arbetsplatsolyckor händer, som den nyligen i en autoklav på ett företag i vår bransch. Men hur ser läget ut på den aktuella arbetsplatsen idag?

Den här bloggen handlar om ett ämne som Etikbloggen inte belyst så ofta – arbetsplatssäkerhet.

Olyckor händer på arbetsplatser, ibland med fatal utgång för den eller de som är inblandade.

Polisanmälan görs och Arbetsmiljöverket blir inblandat.

Arbetsplatsen ska utreda och försöka ta reda på vad som gått fel. Det dör mellan 30 och 50 personer årligen i arbetsplatsolyckor i Sverige.

För några veckor sedan dog en person efter att ha fastnat i autoklav.

Olyckan skedde när mannen fastnade i dörren till en värmeautoklav, ett utrymme där föremål steriliseras i höga temperaturer. Polisen uppges inte veta om han klämdes ihjäl eller dog till följd av värmeutvecklingen.

Vid utredning av olyckan konstaterades att utrustningen fungerar och att säkerhetssystemen var intakta. Det inträffade var en olyckshändelse. Vidare utredning görs av företaget och leverantören av autoklaven är kontaktad för utförlig utredning och åtgärder. Chefen för verksamheten konstaterar att det som hänt är en olyckshändelse där teknikern har kommit åt en switch som har satt säkerhetssystemet ur spel och han har avlidit i princip omedelbart när dörren stängdes.

Det här inträffade under ett underhållsarbete med en erfaren tekniker som var säkerhetsmedveten och försiktig. Även om vi vet orsaken så är det svårt att begripa hur det har kunnat inträffa. Vi har ett ledningssystem, fortsätter chefen, i och med att vi redan är i en reglerad verksamhet. Vi är miljö- och arbetsmiljöcertifierade, så det här är en djupt tragisk och nästan Harrisburg-liknande situation, att man nästan inte kan förstå att det som har hänt kunde hända, säger chefen.

Bortsett från kopplingen till Harrisburg, så förefaller det hela rimligt. Harrisburg-olyckan var ett reaktorhaveri vid kärnkraftverket Three Mile Island 1979. Olyckan föregicks av ett underhållsarbete där misstag lett till stängda ventiler följt av flera felaktiga åtgärder som förvärrade situationen innan man förstod vad som inträffat.

Ingen dog vid olyckan, men upprensningen tog nästan 12 år. Parallellen är svår att förstå. Flera missgrepp kunde konstateras vid utredningen efter olyckan. Felen hade konstaterats 13 månader före olyckan men vid tiden för olyckan var instruktionerna och utbildningen ej korrigerade och fortfarande bristfälliga.

Om igen. Det inträffade var en olyckshändelse. Teknikern har felaktigt tryckt på en switch och då händer olyckan. Chefen relaterar till Harrisburg som inträffade på grund av felaktig hantering av säkerhetsinformation och felaktigt förhållningssätt gentemot säkerhet på arbetsplatsen.

Så vad är läget för den aktuella arbetsplatsen? Har man ett tillfredsställande säkerhetstänk? Var referensen till Harrisburg ett missgrepp? Eller?

Etikforum

Detta är ett blogginlägg. Det betyder att inläggets innehåll är skribentens egna uppfattningar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till “Märklig referens till Harrisburgolyckan”

  1. Claes Jagensjö skriver:

    Utan att närmare ha följt eller satt mig in i nämnda arbetsplatsolycka, så kan jag tycka att det är märkligt och förvånande att företaget ifråga alluderar på Tage Danielssons monolog om sannolikhet ( “Så att dom inser att det som hände i Harrisburg inte kan hända här, eftersom det inte ens hände där, vilket hade varit mycket mer sannolikt, med tanke på att det var där det hände.”) när man ska förklara händelseförloppet vid en dödsolycka på företaget. Roliga sketcher och ett allvarligt olyckstillbud hör inte ihop.