Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Examenshelgen
kan kickstarta karriären

7 april 2017
STUDENTBLOGGEN: Sveriges Farmaceuters studentsektion anordnar en examenshelg i maj där deltagarna får träffa farmaceuter från många delar av branschen. Sista anmälningsdag är den 7 april.

Hej! Idag är det jag, Ava, som skriver. Jag tänkte bara berätta lite om vad som är på gång just nu för alla examensstudenter inom de farmaceutiska fakulteterna.

Vi har anordnat en examenshelg, ”FramtidsFarmaceuterna – en examenshelg för dig som tar första steget ut i karriären” (flashigt namn, I know!) som tar plats första helgen i maj.

Vi kommer att bland annat ha paneldiskussioner, CV-workshops, föreläsningar som rör examenstudenternas framtid med mera.

Hela helgen är utformad för att i princip visa de valmöjligheter man har som nyexad farmaceut. Vi kommer även berätta vilka fallgropar man kan hamna i vid sitt första jobb och även hur facket hjälper dig undvika dessa.

Just nu har vi i studentsektionens styrelse fullt upp! Vi kollar upp allt från hotell och mat till föreläsare för våra ärade gäster. För att det är ju allt detta ni kommer att få; hotell, mat och en massa viktig kunskap att ta med sig ut i arbetslivet.

Jag vet, ni tänker säkert ”åh, hela utbildningen har varit fullspäckad med föreläsningar” men vi har faktiskt inte haft någon som berättar om vad man kan jobba med eller hur man gör för att få sitt drömjobb.

Och många av er tänker säkert att ni redan har koll på vad man kan jobba med som farmaceut, men jag kan garantera er att branschen är betydligt mycket bredare än vad man tror.

Vi kommer att hämta några som nyligen tagit examen och låta dem berätta om vad de hittills gjort och framför allt hur de burit sig åt för att komma dit de är idag.

Eftersom Sveriges Farmaceuter betalar för helgen har vi tyvärr begränsat antal platser, så skynda med att skicka in era anmälningar! Sista dagen är den 7 april! Läs mer här.

Ava Joher

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

3 svar till Examenshelgen
kan kickstarta karriären

 1. Apotekare pensionerad skriver:

  Minns studentkorridoren på studenthemmet Jerum i Stockholm i början av 70-talet. Korridoren med stort K. Städerskan råkade i gräl med en tjej i köket och jagade henne med vaskkäppen i högsta hugg genom korridoren. Tjejen stack in i sitt rum och låste dörren. Städerskan bankade på dörren och skrek Kom ut. Funkade inte så hon öppnade brevinkastet och skrek där: Kom ut din slyna! och sedan trumsolo på dörren med vaskkäppen. Tjejen fick trycka på rummet några timmar tills kusten var klar.

  Sedan var det humanist tjejen med extrem klädsel. Hon var ganska normal bortsett från smygläsning av damtidningar trots att hon var kommunist. Det som chockade alla var hennes nya svarta blus med nät på framsidan så brösten syntes. Alla höll masken och man vande sig förvånansvärt snabbt. Efter några dagar berättade hon att hon skulle träffa en kille på sitt rum. Ovanligt för ingen annan hade pojkvän/flickvän. Diskuterades ganska mycket i köket, Den kvällen när träffen skulle ske ringde det på min dörr. Hon stod där med nätblusen och en 5 kronors sedel hon ville växla till enkronor. Hade tyvärr inga enkronor, men gissade att de skulle gå till kondomautomaten vid studenthemmets ingång. Nästa dag på frukosten fick hon frågor om träffen. Det hade varit en katastrof. Han hade kastat något på henne som hade förstört en av hennes saker, som hon nu skulle försöka få ersättning för. Hon slutade sedan med blusen och har efter det aldrig sett något liknande.

  I korridoren bodde 12 personer varav 5 var flyktingar från Polen, Tjeckoslovakien, Grekland och USA (desertör från Vietnamkriget)

  • Apotekare pensionerad skriver:

   Jag kanske skulle berätta mer om 70-talet för er unga. Det gick en vänstervåg och det fanns gott om vänsterfolk bland studenterna. Vietnamkriget pågick med protester. I min korridor på Jerum sydde tjejerna banderoller typ USA ut ur Vietnam och liknande för demonstrationerna. Jag pratade om revolutionär syjunta.

   När jag bodde i en studentkorridor i Flogsta så hävdade en kille att korridortelefonautomaten var avlyssnad av SÄPO. Han sa åt mig lyft luren och lyssna. Sedan frågade han hörde du något. Jag sa jag hörde ett klick. Det var SÄPO:s bandspelare som startade sa han.

   När jag bodde i ett annat studenthem på Gärdet, så höll en tjej på att göra en dokumentärfilm om försvaret. Hon kände sig också förföljd av SÄPO och var rädd att de skulle döda henne för att stoppa filmen. Jag blev tvungen att lova henne att gå ut i media om hon skulle dö på något mystiskt sätt. Hon berättade en gång att hon var utbildad balettdansös. Jag började skratta, men då gick hon ner i spagat och då slutade jag skratta. En gång var hon borta ett par dagar och jag och en annan kille började undra om hon tagit sitt liv. Vi faktiskt sniffade utanför hennes dörr för att känna ev likdoft. Hon dök upp lite senare. Hon hade träffat en kille.

   På Farmis användes på laborationerna .ett kranfett från Dow Chemicals, som också tillverkade napalmbomberna som användes av USA i Vietnam. I Reptilen kom en uppmaning om bojkott av kranfettet följt av ett svarsinlägg Politisera inte kranfettet!

   • Apotekare pensionerad skriver:

    Glömde en farmacihistorisk sak. I korridoren bodde förutom filmaren och jag en zoofysiolog och ekonom. Zoofysiologen berättade lite högtidligt att i hans släkt fanns ett mycket fint silverskrin, som en apotekare i släkten från 1700-talet hade införskaffat. Han blev förvånad att jag kände till skrinet för det hade varit en artikel med foto om det i Svensk Farmaceutisk Tidskrift. Han var moderat och fick skulden för allt av filmaren, som var kommunist. Hans egenhet var hemgjort jordnötssmör och att han alltid tog på sig en blårutig rökrock, när han hämtade blomvatten i köket.

    En natt återvände jag hem efter en ölafton vid 1-tiden. Låste försiktigt upp dörren steg in i korridoren och stängde dörren. Sedan bröt helvetet lös och jag fick en fruktansvärd utskällning av filmaren för att ha väckt henne. Lite hoppfullt var att hon skällde på zoofysiologen och inte mig. Efter 2-3 minuter upptäckte hon det själv, men jag fick ingen ursäkt som jag väntat mig utan en utskällning till riktad mot mig personligen ett par minuter till. Hon hade många egenheter, men gick varje morgon till gemensamma duschen i blå pyjamas med ett varrnvattenkrus mot magen. Pga magbesvär sov hon med vattenkruset mot magen,

    Ekonomen var kommunist och skulle skicka en vänstertidning till en bekant i Frankrike. Han satte zoofysiologen som avsändare för att inte bli åsiktsregistrerad. Efter att postat försändelsen kom han på att adressen kanske var fel. Han fick därför vakta det gemensamma postfacket varje dag i några veckor i fall försändelsen skulle komma i retur. Hans egenhet var att han ibland inte diskade utan tog in smutsigt porslin och lade i en garderob i sitt rum. Filmaren gjorde en razzia i hans rum och hittade porslinet. Han fick också en dubbelutskällning. Först att hon givit moderaten felaktigt skulden och sedan för att ha gömt det smutsiga porslinet. Han blev senare professor. Det var han och jag som sniffade utanför filmarens dörr.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...