Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Giftinformationscentralen och toxiska svampar

24 september 2020

Under den här årstiden är det många som ger sig ut i skog och mark för att plocka svamp. Men som ni säkert vet finns det i vår svenska fauna också giftiga svampar som ibland förväxlas med ätliga.

Paula Hernandez, apotekare på Giftinformationscentralen. Foto: Isabella Stenmark.

Paula Hernandez, apotekare på Giftinformationscentralen. Foto: Isabella Stenmark.

Det här avsnittet gästas av Paula Hernandez, apotekare på Giftinformationscentralen. Paula beskriver hur det är att arbeta där och berättar mer om våra giftigaste svampar, vilka symtom de kan ge och hur en förgiftning eventuellt kan behandlas.

Förutom att handlägga inkommande samtal om förgiftningar med biologiska toxiner, får Giftinformationscentralen många andra frågor från både allmänheten och sjukvården.

Vilka arbetar egentligen på Giftinformationscentralen? Varför är det dumt att kombinera grå bläcksvamp med alkohol? Vilken svampförgiftning kan behandlas med vitamin B6?

Missa inte detta intressanta avsnit. Och är du rookie-svampplockare, får du många bra tips från Paula.

Det här avsnittet är producerat i samarbete med fackförbundet Sveriges Farmaceuter.

Skrivet av: Isabella Stenmark
Detta är ett blogginlägg. Det betyder att inläggets innehåll är skribentens egna uppfattningar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera