Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Fackligt engagemang går hand i hand med studierna”

1 mars 2018
En inblick i livet efter examen kan ge motivation att öka ambitionerna under studietiden. Zohal Nikzad, vice ordförande i Sveriges Farmaceuters studentsektion, uppmanar sina medstudenter att engagera sig fackligt.

Hola! Jag heter Zohal Nikzad och har fullbordat halva min utbildning till apotekare vid Uppsala Universitet och är även vice-ordförande för studentsektionen för Sveriges Farmaceuter.

Idag tänkte jag mana er till att engagera er fackligt!

Jag har alltid valt att engagera mig i aktiviteter utöver plugget.

I Rudbeckianska gymnasiet var jag med i ”Aktivitetsdepartementet” som arrangerade flertalet events om året, både större som ”Utklädnadsshowen” där man bokade musikanläggningar, ljus och film men även lite mindre events till exempel Alla hjärtans dag.

Att skapa tillställningar där man ser och hör medstudenters uppskattande kommentarer är alltid roligt och motiverande.

Under Pharmadan, en mässa arrangerad av Farmaceutiska studentkåren, vann jag en mingelmiddag med kontaktpersoner inom den farmaceutiska industrin. Många kontakter etablerades. Där mötte jag en ledamot inom Sveriges Farmaceuter som berättade om vad de gjorde. Att man får arbeta med yrkesrelevanta frågor och diskutera vårt yrkes framtid med nära kontakt till både kansliet och även de andra sektionerna för att göra en skillnad.

Detta väckte mitt intresse, här kände jag att jag kunde göra skillnad. Dels för att jag hade med mig mycket erfarenheter och egenskaper för att kunna bidra med något nytt, men även för att kunna integrera mitt framtida yrke in i mitt studentliv.

En dag fick jag frågan av en medkursare ”Hur sjutton bär du dig åt, jag orkar inte ens plugga inför en tenta utan att bli helt utmattad”.

Glädjen av att förbättra vårt yrke ett litet steg i taget är motivationen! Det handlar om att sätta upp små dagliga mål som för en vidare till att klara av ett stort mål, det krävs tio minuter dagligen. Denna procedur är något vi alla studenter övar på omedvetet och är duktiga på, jag talar självklart om när vi förbereder oss inför en tenta.

Så var inte rädda att det kan ta för mycket fokus av plugget. Tvärtom så kan det gynna studerandet. Man får en inblick i livet efter examen vilket kan öka motivationen att vilja göra så bra ifrån sig som möjligt.

Man tar alltså ett kliv in i det farmaceutiska arbetslivet. Då farmaceutyrket är så pass brett är det svårt att få insikt inom varje sektors arbete och funktion. Att få jobba på ett apotek är ju endast en av alla intressanta sidor av branschen. Vad gör man inom den industri- och offentligsektionen och vilka problem uppstår där?

Engagemanget kan ge en live-uppdatering på vad som sker inom vårt yrke liksom. Det är otroligt nyttigt att få direktkontakt med dessa frågor och att få framföra studenternas problem. Inte minst så är det ett ypperligt tillfälle att få utöka sitt kontaktnätverk.

Så kom igen! Engagera er fackligt, ni kommer inte ångra er.

Zohal Nikzad

Detta är ett blogginlägg. Det betyder att inläggets innehåll är skribentens egna uppfattningar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.