Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Extrajobb under studier stoppas av apotekskedjor

28 januari 2015
BLOGG: Apotekarstudenterna är numera oavlönade under apotekspraktiken, men förvägras samtidigt att jobba extra för att dryga ut kassan hos andra apoteksaktörer. Det har fått Sveriges Farmaceuters studentsektion att reagera.

I dagarna börjar många apotekarstudenter sin sista termin på programmet och går således ut på praktik.

Praktiken ska, enligt gällande EU-krav, omfatta minst sex månader. I Sverige innebär detta att praktikperioden totalt ger 39 högskolepoäng. Apotekspraktiken är obligatorisk för att få ut sin apotekarexamen och bli legitimerad apotekare.

Många studenter väljer att dryga ut kassan genom extrajobb under sin studietid, och av naturliga skäl jobbar många på apotek. Under de senaste veckorna har Sveriges Farmaceuters studentsektion fått signaler från studenter som inför sin apotekspraktik fått veta att de inte får extrajobba vid sidan av sin praktik på ett apotek som tillhör en annan apoteksaktör än den som man blivit placerad på under praktiken.

Skälet till att extrajobb nekas vid annan aktör beskrivs som att arbete inte får utföras på konkurrerande företag och hänvisning sker till branschavtal.

Studentsektionen motsätter sig detta med hänvisning till att apotekspraktiken är en obligatorisk kurs som ger högskolepoäng och som måste genomgås för att få ut en apotekarexamen. En person som gör sin apotekspraktik är således fortfarande student och inte anställd.

Aktörernas inställning hade varit enklare att förstå om man betalat praktiklön till studenterna, men det gör man ju inte längre. Studenterna förvägras därmed i praktiken en möjlighet till en extra inkomst under en period då många har en väldigt ansträngd ekonomi.

I gällande avtal regleras arbete på konkurrerande företag, men återigen gäller detta anställda personer och inte studenter. Studenter har också liten möjlighet att själva påverka vilken aktör deras praktik förläggs på då tillsättningen av praktikplatser sker genom lottning.

Studentsektionen förstår problematiken som kan uppstå avseende sekretess och konkurrens mellan olika apotekskedjor. Men vi anser att så länge berörda studenter skriver på sekretessavtal för båda aktörerna borde detta kunna hanteras.

Apotekspraktiken är en möjlighet för studenter att inte bara lära sig apoteksarbetet utan även stifta bekantskap med arbetsmarknaden. Efter fullgjord praktik erhålls legitimation och arbetsmarknaden väntar.

Studenter som själva fixar jobb och kombinerar det med sina studier visar prov på företagsamhet och driv. Med tanke på den rådande farmaceutbrist som branschen ofta hänvisar till idag, och att kedjorna sedan en tid tillbaka inte betalar studenterna praktiklön, borde det åtminstone ligga i apoteksaktörernas intresse att ge en positiv bild av sig själva genom att underlätta för studenterna att klara försörjningen under en för många ekonomiskt utsatt period i livet.

Helena Tornberg, ordförande, Studentsektionen, Sveriges Farmaceuter

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

5 svar till Extrajobb under studier stoppas av apotekskedjor

 1. Liza Andersin skriver:

  Ovanstående diskussion gäller dock inte alla kedjor.
  På Kronans Apotek förbjuder vi inte våra praktikanter att arbeta extra på annan
  kedja under praktikperioden. Praktiken är en del av studierna och vi som
  företag tycker att det är viktigt att studenterna inte ska påverkas ekonomiskt
  under praktikperioden. Dessutom så erbjuder vi alla våra apotekar- och
  receptariestudenter en gratifikation efter godkänd praktik som en extra bonus.

  – Liza Andersin, Praktiksamordnare Kronans Apotek

 2. Exilapotekare skriver:

  Hur hänger det här ihop arbetsrättsligt kära SF? Är jag student eller anställd under praktikperioden? Kan apoteken verkligen kräva detta av personer som formellt är underställda universiteten och inte bolagen?

  Ser detta som ytterligare argument att skilja på de akademiska examina och yrkeslegitimationen. Låt apoteksföreningen och fackförbunden ta fram en modell motsvarande läkarkårens gamla AT-tjänstgöring med en praktikanställning på 3 resp. 6 månader som möjliggör legitimering av farmacie kandidater och magistrar.

  • Nils Bergeå Nygren, Sv F skriver:

   Vi har frågat förbundets jurist om det här och återkommer med en uppföljande artikel. Ovanstående text är en fristående blogg av Helena Tornberg som uttrycker studentsektionens åsikter.


Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Svensk Farmaci har löpande fram till valet publicerat riksdagspartiernas svar på våra frågor om apoteken, läkemedelssektorn och yrkesutvecklingen. Vilket parti har svarat bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...