Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

De livegna apotekarna

3 mars 2016
BLOGG: Apotekare som rekryteras av svenska apotekskedjor från andra EU-länder hamnar ofta i en mycket utsatt situation i Sverige. Läs Etikbloggens berättelse om Piotr från Rumänien som gick in i väggen och hamnade i ambulans på arbetstid.

Piotr, 27 år har rekryterats från Rumänien av en av våra stora apotekskedjor.

Han har sett fram emot att få pröva ett nytt liv i Sverige och eftersom han inte har hunnit bilda egen familj så var det ett perfekt tillfälle att pröva något annat ett tag. Om inte annat så för att tjäna lite extra pengar under några år.

Förberedelsekurserna under ett halvår var jobbiga. Svensklektioner parallellt med svenska författningar.

Kurs och boende på ett hotell i Tjeckien och tillsammans med flera andra som ska börja jobba i Sverige. Dock ingen annan från Rumänien men han lyckas ändå hitta ett par andra i gruppen som han lyckas att bli kompis med.

I Sverige vidtar sen några tuffa veckors introduktion på apotek. Nytt land, nya datasystem, nya kunder med helt andra krav mot vad han är van vid.

Och sen, knappt ett år efter att han bestämt sig för att flytta till Sverige får han komma till sitt nya apotek.

Han hamnar i en medelstor stad i södra Sverige. Apoteket hjälper honom att skaffa lägenhet via kommunens fastighetsbolag. Han får bostad, långt ut från centrum, i ett höghusområde som han inte alls känner sig bekväm i. Kommunikationerna till jobbet på andra sidan stan är rätt dåliga. Några besparingar till att köpa en bil har han inte.

De första veckorna går bra. Det är högt tempo på apoteket, men det är något som Piotr tycker om. Någon månad senare blir dock en kollega sjukskriven. Det visar sig att det blir svårt att få tag på nån vikarie.

Närmsta apotek i samma kedja ligger 12 mil bort och även de har bara precis så mycket personal att de klarar sig. Piotr accepterar då att jobba övertid för att hjälpa till att få ihop schemat. Hans chef ber om det och för Piotr är det självklart att chefens ord gäller.

Veckorna med underbemanning fortsätter. Piotr jobbar ofta två veckor utan ledigt, eller bara med ledig söndag. Han tycker att det är konstigt att han ska jobba så mycket. Men den enda han har att vända sig till är sin chef som är den person som bett honom jobba så mycket. Piotr är även förvånad över att chefen är så ung och bara har jobbat 1,5 år. Ofta känns det som att han vet mer än chefen trots att han kommit till ett nytt land.

Efter ytterligare tid med dålig bemanning börjar Piotr må dåligt. Sakta men säkert går han ned i en depression. Han försöker att framföra till sin chef att det inte funkar längre. Men han får inget gehör.

Piotr vet inte vem han ska vända sig till. Med de arbetstider och den arbetsbelastning han har haft så har han inte heller lärt känna någon i sin nya hemstad. Allt känns eländigt och helst av allt skulle han vilja flytta hem, men hans kontrakt kräver att han stannar två år, annars måste han betala för hela utbildningsperioden. En enorm summa pengar för honom.

Till slut tar allt stopp. En morgon när han kommer till jobbet mår han så dåligt att kollegorna kallar på ambulans. Med en djup depression förs han till akuten.

—-

Flera av de stora kedjorna tar in arbetskraft från andra EU-länder. För många ser situationen ut precis som för Piotr. Nytt land, ny stad, inga vänner. Den enda som de har att vända sig till är sin chef som i sin tur är en person som ofta är väldigt pressad i sin roll. Hur stort ansvar är det rimligt att lägga på den lokale apotekschefen?

Det är fantastiskt bra med den fria rörligheten inom EU och apoteken behöver detta arbetskraftstillskott. Men vad har vi för ansvar för våra inflyttade apotekare? Och vad tar vi för ansvar?

För närvarande anpassas flera syriska apotekare för den svenska arbetsmarknaden och då huvudsakligen på apotek. De får kurser i svensk lag, de får utbildning i svenska på apotek och de får till och med en farmaceutkompis. Men sen då, när de är anpassade och utbildade och har fått en arbetsplats?

Det är dock är skillnad på de syriska apotekarna och EU-apotekarna. EU-apotekare har ingen möjlighet att välja stad eller apotek under de två första åren de är anställda i Sverige.

De kan inte heller avsluta sin anställning eftersom det innebär ett återbetalningskrav på flera hundratusen kronor. Våra syriska kollegor kommer sannolikt att anställas på samma premisser som vi övriga – de kan välja sitt öde och är inte livegna på samma vis som EU-apotekare som blir maktlösa i sin situation hos oss.

Vem blir farmaceutkompis åt en EU-apotekare?

Sveriges Farmaceuters Etikforum

Fotnot: Piotr heter egentligen något annat.

Detta är ett blogginlägg. Det betyder att inläggets innehåll är skribentens egna uppfattningar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

11 svar till De livegna apotekarna

 1. Apotekare skriver:

  Människohandel?

 2. Apotekare, Dr skriver:

  Skrämmande!

 3. . skriver:

  Bra att ni tar upp det här, att man inte får avbryta sitt anställning innan 3 år utan stora böter är helt vedervärdigt slaveri!

 4. Cogito skriver:

  Vilka kedjor är det som bär sig så illa åt? Chefen för Piotr skall anmälas som vållande till kropsskada och brott mot arbetsmiljölag, arbetstidslag osv o dryga böter för företaget.
  Det skall INTE vara ok att ha usla chefer, det är INTE ok att införa “människohandel” på det här sättet. Nutidens slaveri vi har att göra med i det här fallet. Fyyy vad LÅGT av apotekskedjor. Häng ut dem!
  De får stå till svars! Gärna i offentligheten och låta falla den finputsade ytan, de visa upp sitt fula tryne offentligt. Låt dem förklara sig och betala skadestånd i miljonbelopp. DÅ och endast DÅ kan vi få till en förändring.

 5. Hanna R skriver:

  En skrämmande berättelse. En av anledningarna att vi berättar om fackens stöd och individens rättigheter för våra farmaceutkompisar har varit att förhindra att de blir utnyttjade. Självklart får EU-farmaceuter också en kompis, tipsa dem om oss! En del har redan hittat till oss. /Hanna Rickberg Farmaceutkompis

 6. Apotekare skriver:

  Jag tycker att som facklig tidning bör det stå vilka kedjor det rör sig om så att man kan undvika dessa som konsument och som anställd!

 7. Nils Bergeå Nygren, Sv Farmaci skriver:

  Vi har förstås frågat Sveriges Farmaceuters förhandlingsavdelning om vilken/vilka aktörer det handlar om. De utreder ju just nu de här kontrakten och vill, innan de har hela bilden, avvakta med att ge information om vilken/vilka det handlar om innan de har en fullständig bild. Det borde dock inte dröja länge innan de har mer att säga. Vad jag förstår har flera personer hört av sig bara efter uppmaningen i gårdagens artikel. Följ vår bevakning den närmaste tiden för vidare information om vilka aktörer det gäller, vi kommer då också att ge de aktuella företagen möjlighet att kommentera sina kontrakt med EU-apotekarna.

  Nils Bergeå Nygren, Svensk Farmaci

 8. Receptarie skriver:

  Detta är fruktansvärt hur man utnyttjar folk som redan är i utsatt situation! Dock är ju inte detta något nytt fenomen då man ofta får höra “finns inga vikarier” och “spring smartare” på apoteksgolvet. Nu har man hittat en grupp av människor som inte kan protestera och “borde vara nöjda” med sin situation. Hemskt! Tycker att UG på SVT snart borde få nys om den omänskliga atmosfär som råder på vissa apotekskedjor.

 9. Apotekaren skriver:

  Kronans drog (och människohandel) vet jag är apotekskedjan som har inhandlat farmacevter från öststaterna. De får 19000 kr/månad och förväntas vara tacksamma! Tack och lov att jag slutade där.

 10. Anneli skriver:

  Så ett halvårs studier/komplettering är tillräckligt för att ge lika hög lön som någon som studerat 3/5 år i Sverige, som vet hur svenska apotek och svensk sjukvård fungerar? Som talar perfekt svenska? (kommunikation, ökad risk för missförståelse)
  Sedan måste jag säga att jag inte brukar få ordnad bostad om jag flyttar till ny ort och inte brukar arbetsgivaren bry sig om jag har råd att spara till en bil heller… Cyniskt men sant!
  Känns dessutom som om arbetssituationen liknar situationen som är på flertalet svenska apotek, tyvärr.

  • HN skriver:

   Hej Anneli. Jo men ska deras arbetslivserfarenhet inte värderas alls? Det är fel att de får samma löner som nyexaminerde svenska farmaceuet trots att de jobbat länge i sitt vhemland. Många i Sverige nyexade farmaceuter är inte heller så bra på svenska. Jag själv gör mitt bästa ;). Sen om de apotekare kommer in på för låg lön nivå lär de aldrig komma ikapp