Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Tuff utmaning för nya och oerfarna aktörer”

Är det bra att oerfarna, privata aktörer tar över stora och samhällskritiska delar av landets läkemedelsförsörjning? Svensk Farmacis chefredaktör Nils Bergeå Nygren tar upp frågan i en ny ledarblogg, där han också kommenterar det förra monopolbolagets position på apoteksmarknaden.

I landstingens pågående upphandlingar av läkemedelsförsörjning och dos har oerfarna, nya aktörer tagit hem tunga uppdrag med aggressiva, kostnadspressade anbud.

En helt ny kartbild träder fram i vårt avlånga, avmonopoliserade land.

Vårdapoteket som var den första nykomlingen känns redan som en etablerad spelare jämfört med uppstickarna som nu knackar på – Svensk Dos, Apotekstjänst och Apoex.

Själva idén med den här delen av omregleringen var ju att öppna för konkurrens, och i den meningen är det förstås uppfriskande och positivt att det verkligen blir så.

Landstingen gnuggar händerna över till synes stora besparingar på pappret.

Men i skenet av Caremahistorien är det ändå svårt att frigöra sig från en lätt oro. Uppdragen gäller komplexa och samhällskritiska funktioner som på kort tid ska byggas upp, trimmas in och sedan måste fungera från dag ett. De här företagen beger sig in på minerad mark där det inte krävs många felsteg för en vårdskandalstämpel.

Jag hoppas verkligen att de här farhågorna är ogrundade – och önskar gärna nykomlingarna lycka till.

Farmaciåret har även i övrigt fått en händelserik, men inte så munter, start. Den största humörsänkaren är förstås Astra Zenecas forskningsreträtt i Södertälje. Vi har skrivit en hel del om den här på sajten, och i tryckta Svensk Farmaci nr 1, som kommer ut i dagarna, kan du läsa mer om vad förbundet gör och kan erbjuda de medlemmar som berörs.

Apoteket AB har gått ut hårt på den omstöpta apoteksmarknaden.

Vad är egentligen problemet med det?

Konkurrenterna måste väl kunna stå ut med en offensiv marknadsledare?

Ja, men det finns ett problem: Att Apoteket AB tillåts agera så aggressivt, exempelvis med nyetableringar vägg i vägg med gamla klusterapotek, samtidigt som företaget inte alls lever upp till de resultatkrav som ägaren, staten, ställt upp.

Ett resultat som Apotekets skulle sannolikt betraktas som helt oacceptabelt av de kommersiella aktörernas styrelser och ägare.

Det ger en känsla av att Apoteket AB tillåts följa andra spelregler än konkurrenterna. Vd-huvuden har rullat hos konkurrenterna, men Ann Carlsson tycks sitta säkert.

Alltså – Apoteket AB:s problem är det statliga ägandet. Så länge det finns kvar kommer konkurrenterna att fortsätta att gnälla – och ha viss grund för det.

En avyttring vore därför bra för alla aktörer på marknaden – inklusive Apoteket AB.

Mest läst