Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apropå stängda apotek

4 november 2016
ETIKBLOGGEN: Lojalitet gentemot sin arbetsgivare är bra, men det är inte för chefernas skull som vi har en yrkeslegitimation, skriver Etikrådet apropå Läkemedelsverkets beslut att stänga fyra apotek i Stockholmsområdet.

Häromveckan stängde Läkemedelsverket fyra apotek i Stockholmsområdet.

Apoteken hade, enligt information från verket, bland annat låtit icke-behörig personal expediera läkemedel. Farmaceut hade inte heller varit närvarande under apotekens hela öppethållande.

Frågan man kan ställa sig är vad legitimerade apotekare och receptarier och även av Läkemedelsverket godkända läkemedelsansvariga farmaceuter har för ansvar och vad de har gjort för att påverka situationen på sina apotek?

Är det så att apoteken haft hög omsättning av farmaceuter? Har det varit många nyexaminerade, som hade behövt stöd i sina första kontakter med arbetslivet, på dessa apotek?

Eller är det andra faktorer som påverkat? I mindre företag kan det också finnas en annan risk – för nepotism. Personal kan vara släkt eller vänner till ägaren och beroende av varandra.

Att vara apoteksanställd farmaceut kräver att man har en legitimation. Legitimationen innebär att det ställs en hel del krav när man utövar sitt yrke.

Farmaceutyrkena är två av flera yrken inom hälso- och sjukvården som är reglerade yrken, vilket innebär att man har ett särskilt ansvar för patienternas säkerhet i vården.

Det pekar på ett mycket tydligt sätt på att lojaliteten i första hand ska ligga med patienten.

Innebörden av att ha ett speciellt ansvar på apoteken för patientsäkerhet – hur många farmaceuter har funderat över det?

Det finns också etiska riktlinjer för farmaceuter. En av dessa lyder ”Farmaceuten arbetar i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet samt upprätthåller och utvecklar sin professionella kompetens till gagn för såväl enskilda individer som hälso- och sjukvården.”

Det finns anledning för alla farmaceuter att reflektera över vad detta betyder!

Som farmaceut på apotek har man skyldighet att påtala för arbetsgivaren om det sätt man driver apoteket på är fel eller till och med olagligt.

Och om arbetsgivaren inte lyssnar, ja då får man kontakta Läkemedelsverket. Annars tar man inte sitt ansvar som självständig och legitimerad yrkesutövare. Man kan för övrigt vara anonym, när man vill påtala missförhållanden.

Det är tydligt i många sammanhang att farmaceuter känner stor lojalitet gentemot sin arbetsgivare — vilket är bra.

Men det är inte för arbetsgivarens skull som vi har en legitimation, utan för patienterna vars medicin vi hanterar. Lojaliteten mot arbetsgivaren får heller aldrig vara starkare än lojaliteten mot det egna yrket!

Vilken prioritet har man i sin lojalitet? Och har man förstått kraven som finns, när man har en legitimation och är en del av hälso- och sjukvården?

Patientsäkerheten riskeras allvarligt, om man inte tydligt arbetar för att apotek drivs på ett kvalitetssäkert sätt!

I överklagandet av beslutet av stängning anför ägaren av apoteken att de missförhållanden Läkemedelsverket påtalat är missuppfattningar och inte stämmer med de verkliga förhållandena.

Men med tanke på att Läkemedelsverket inte agerar förrän efter lång och noggrann analys av konstaterade missförhållanden ska det bli intressant att följa fortsättningen av denna händelse.

Och under tiden kan man fortfarande fundera på: Om man har sett vad som händer på apoteken och inte agerat – är man professionell då?

Etikrådet

Detta är ett blogginlägg. Det betyder att inläggets innehåll är skribentens egna uppfattningar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

8 svar till Apropå stängda apotek

 1. Apotekare skriver:

  Intressant inlägg. Se på Snowden och Assange. De sitter ju fast och riskerar åtal för sin “professionalism”. Jag tror verkligen inte gemene man har en bild av att man som anställd ska driva detta, utan man tänker sig att facket och verket ska underlätta/hjälpa och driva detta. Det kanske är på plats att lagstifta om antal farmaceuter mot öppetid/storlek. Eller bättre FTEs, inte antal. Under mina år i industrin gjordes “avtal” och “uppgörelser” mellan arbetsgivare o fack, över de anställdas huvuden för mer övertid. Inte för att arbetsgivaren inte kunde hitta fler kvalificerade att anställa, utan för att de ville trycka ner kostnaderna. Jag är dock fantastisk glad att se att verket nu agerar – det förvånar mig faktiskt (åt det positiva hållet) men är väl ändå en strimma ljus mot det annars helt konsekvenslösa Sverige!

 2. Apotekare skriver:

  Kan vi skippa de fina orden och vara lite mer realistiska här.
  Ägaren utnyttjade det fina systemet vi har i Sverige (som skattebetalarna bidrar med) för att fylla sin fickor med pengar.
  Skatteverket borde vara inblandad i detta utnyttjadet av systemet, detta är ett skattebrott.
  Farmaceuterna på apoteket borde bli av med sitt yrkes leg. för att de har bidragit med utnyttjandet av systemet. När man jobbar i ett apotek och ser saker som går till på ett felaktigt sätt och man inte reagerar då uppfyller man inte sin yrkesroll.
  Tack för mig 🙂

 3. Anna Andersson skriver:

  Jag önskar information hur jag går tillväga för att anonymt anmäla ett apotek. Påtalat problem för chef men då är det “vi måste se över om vi verkligen behöver alla” underförstått du får sparken. Inte direkt så att min familj vill flytta till en annan stad bara för att jag skulle gnälla på mitt apotek. Chef som lämnar kort till tekniker/assistent för utlämning av läkemedel. Schemat klart: grattis du får lunch 3/5 dagar vissa veckor för vi måste ju alla hjälpa till att få ekonomin att gå ihop. Dessutom hoppas jag att de som anmäler anonymt och får till en inspektion slipper höra: Hej vi ska inspektera apoteket för att någon här har anmält det….

  • Johan skriver:

   Låter upprörande. Kontakta inspektionen på MPA! Naturligtvis borde MPA inte agera som du beskriver ovan, men du kan ju kolla det med dem innan du tipsar.

  • Apotekare pensionerad skriver:

   Hur många farmaceuter är ni på apoteket? Är ni mycket få kan det vara svårt att vara anonym trots att man formellt är det.

 4. Malin skriver:

  Mycket intressant, Har jobbat i 40 år över hälften av dessa som Leg.farm.Har på senaste år sett att det i stort sett gått åt helvete på min arbetsplats, Rutin ,föreskrifter och regler följs inte, Påpekar man detta för chefen får man till svar” Det är “JAG som är chef,DET är JAG som bestämmer. LMA tjänsten har hon själv suttit på. Det har förekommit att Prao elever och tekniker studeranden utan ansvar, har jobbat ensamna i egenvården,medan en ensam farmacevt fått stå för hela ruljansen. Scheman har lagts godtyckligt och ändrats utan att arbetstagaren fått veta något. Övertid, mertid ersättning kan man glömma, påpekar man fel så får man mail från chefen att man inte är lojal mot företaget och chefen dvs nästa gång blir du uppsagd,

  • Apotekare pensionerad skriver:

   Under det statliga monopolet var man väldigt försiktig och rädd att göra fel. Orsaken var att avtalet med Staten löpte ut vart 5:e år och skulle förnyas. Man var väldigt rädd att avtalet inte skulle förnyas Det märktes tydligt inför varje avtalsförnyelse. Det jobbade ju 1000 personer på huvudkontoret och deras jobb var i fara.

 5. Anna skriver:

  Intressant att läsa! Framför allt “Lojaliteten mot arbetsgivaren får heller aldrig vara starkare än lojaliteten mot det egna yrket!”. Det kan vara nyttigt att trycka lite extra på redan i utbildningen och apotekspraktiken. Det jag minns var bl.a. att “det är extremt ovanligt/aldrig hänt att någon blivit av med sin legitimation”, och jaha så var det med det… Tänker att det är viktigt att vara stolt över sitt yrke, inte hamna i det att se legitimationen som ett “nödvändigt ont”.