Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vill se satsning på apotekare i kommunerna

16 april 2018
Regeringen satsar nästan en miljard på ett nytt vård- och omsorgspaket i vårbudgeten, och en särskild satsning görs på bristkompetenser. Farmaceuter i vården, särskilt på den kommunala nivån, bör kunna sorteras in bland dessa bristkompenser, anser Sveriges Farmaceuters förbundsordförande.

I vårändringsbudgeten som presenterades idag ingår ett särskilt vård- och omsorgspaket. I detta finns bland annat en tillgänglighetssatsning för hälso- och sjukvården på 400 miljoner kronor som Vänsterpartiet tagit fram.

Validering av utländska examina inom vårdområdet (10 miljoner) får också extra pengar, liksom ny teknik i äldreomsorgen (350 miljoner).

Dessutom skjuter regeringen till 200 miljoner kronor till landstingen för att behålla eller anställa bristkompetenser.

– Man avser säkerligen i första hand andra vårdyrken, men farmaceuter i vården kan mycket väl ses som en bristkompetens. Det gäller inte minst på den kommunala nivån. Äldres läkemedelsanvändning är ofta väldigt problematisk och apotekare som till exempel ger stöd vid läkemedelsgenomgångar eller utbildar andra personalkategorier i läkemedelsfrågor kan bidra med stora mervärden för patienterna, säger Kristina Billberg, förbundsordförande i Sveriges Farmaceuter.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...