Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vill se fler kommunapotekare

9 maj 2018
Tre tunga L-politiker vill se en satsning på kommunapotekare med uppgift att förbättra läkemedelsanvändningen hos äldre.

Det är Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm, Monika Broman, ordförande i beredningen för primärvård samt riksdagsledamoten Barbro Westerholm som argumenterar för att fler kommuner bör satsa på kommunanställda apotekare.

De beskriver i ett debattinlägg problemet med olämplig läkemedelsanvändning hos äldre och refererar till genomförda kommunapotekarprojekt i Norrbottens och Jönköpings län samt en pågående satsning i Linköpings kommun.

De pekar bland annat på att läkemedelsbehandling är en kommunal angelägenhet, inte bara ett ansvar för sjukvården. I det pågående projektet i Linköping finns även ett samverkansavtal med enheten för klinisk farmakologi vid universitetssjukhuset, vilket möjliggör viss forskning.

”Kommunapotekarna har finansierats tillsammans av kommun och landsting, med uppgift att genomföra läkemedelsgenomgångar och upparbeta rutiner för dessa. En viktig insats är kompetensutveckling av vård- och omsorgspersonal om vad man ska tänka på vid läkemedelsbehandling av äldre och att vara observant på biverkningar. Till detta kommer att vara specialiststöd i läkemedelsfrågor”, skriver L-politikerna.

Läs debattartikeln i Norrköpings Tidningar här.

Kristina Billberg, ordförande för Sveriges Farmaceuter, välkomnar utspelet.

– Det här är en fråga vi arbetar mycket aktivt med. Det är glädjande att se att politiker börjat få upp ögonen för de möjligheter som finns i kommunapotekarrollen. Det här är en ny väg för vår yrkeskår att bidra till förbättrad läkemedelsanvändning hos gruppen sårbara äldre där ju ansvaret idag till stor del ligger hos kommunerna, säger hon.

Läs våra tidigare artiklar om satsningarna i Norrbotten och Jönköping och Dagens Medicins artikel om kommunapotekaren Marwa Shabo i Linköping här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...