Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Vi har inte råd att högskoleutbildade kör taxi”

29 oktober 2018
Apoteken skriker efter arbetskraft medan nyanlända farmaceuter kör taxi. Därför bör en ny regering fortsätta ge stöd för att fler ska komma snabbt i arbete, skriver bland annat Sveriges Farmaceuters ordförande i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Bristen på legitimerade apotekare och receptarier leder till att apotek runt om i landet inte kan hålla öppet, samt att personalen på apotek får dra ett tungt lass och att tillgängligheten till apotek och läkemedel blir sämre.

Samtidigt har hundratals utbildade farmaceuter kommit till Sverige med värdefulla kunskaper i bagaget. Det Kristina Billberg, förbundsordförande för Sveriges Farmaceuter, tillsammans med företrädare för bland annat arbetsgivare och profession i en debattartikel som publiceras i dag i Svenska Dagbladet.

Med hjälp av statliga så kallade främjandemedel har flera aktörer tillsammans under de senaste åren kunnat hjälpa nyanlända farmaceuter att snabbare få legitimation och börja arbeta.

Pengarna har bland annat möjliggjort ”Senna-projektet” som drivs av Sveriges Farmaceuter för att ge nyanlända apotekare och receptarier stöd i form av exempelvis individuell rådgivning, kurser i apotekssvenska och praktikplatser. Projektet finansiering tar dock slut vid årsskiftet, samtidigt många nyanlända fortfarande inte kommit i arbete.

“Snabbspåren” har stor effekt och det är viktigt att kommande regering, oavsett partifärg, fortsätter med stödet, betonar debattörerna, som listar ett antal åtgärder som behöver göras.

Bland annat handlar det om att öka antalet platser på de kompletterande utbildningarna och att ge olika former av studiestöd för att kunna studera och samtidigt försörja sin familj.

”Sverige måste prioritera detta arbete, vi har inte råd att högskoleutbildade personer kör taxi. De ska arbeta på sjukhus, apotek och andra arbetsplatser som de är utbildade för och där de behövs. Arbetet måste öka, men vi är nu oroliga att detta i stället hamnar i ett politiskt vakuum. Det vore dyrt för Sverige”, skriver debattörerna.

Läs hela debattartikeln här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.