Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Verktyg visar var farmaceuterna finns

20 december 2016
Sedan i höst ingår apotekare och receptarier i Socialstyrelsens nationella planeringsstöd för landstingens kompetensförsörjning, NPS. Ett webbverktyg ger en detaljerad bild av tillgången till arbetskraft i alla regioner. REVIDERAD 13.20

I slutet av 2015 fick Socialstyrelsen regeringens uppdrag att bredda det nationella planeringsstödet för landstingens kompetensförsörjning, NPS, till fler yrkeskategorier.

Sedan tidigare har stödet i första hand omfattat läkare, tandläkare och sjuksköterskor. Men sedan i höst ingår även apotekare och receptarier i NPS.

NPS består bland annat av en statistikdatabas som ger en detaljerad bild av tillgången till arbetskraft i alla regioner per den 1 november varje år. Samtliga legitimerade receptarier och apotekare ingår.

NPS är i första hand ett planeringsstöd för landstingens kompetensförsörjning, men databasen är fri för alla att använda.

Clary Holtendal, Sveriges Farmaceuters professionsutvecklare, tycker att det är positivt att apotekare och receptarier nu finns med i NPS.

– Spontant känns det här som ett kvitto på att vi börjar ses som en allt viktigare del av hälso- och sjukvården, säger hon.

I slutet av november kom Socialstyrelsen med en rapport som beskriver utvecklingen av det nationella planeringsstödet och hur man hanterat regeringsuppdraget.

I rapporten föreslår Socialstyrelsen att NPS ska breddas till att omfatta alla legitimerade yrkesgrupper.

FOTNOT, 20/12, kl 13.20: Vi beklagar fel i tidigare version av artikeln.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.