Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Verk planerar ny omorganisation

29 oktober 2015
Läkemedelsverket inleder en översyn av delar av verksamhetens organisation. Laboratoriet och kommunikationsenheten är funktioner som sannolikt påverkas.

– Vi inleder nu i november en process där vi gör en översyn av organisationen inom vissa delar av Läkemedelsverket. Vi vill ha en bred förankring på alla nivåer och kommer därför att skapa 4-5 interna arbetsgrupper som kommer att arbeta fram förslag, säger Thomas Ekvall, direktör på Läkemedelsverket, till Svensk Farmaci.

Den senaste större omorganisationen på Läkemedelsverket skedde 2012. Året därpå gjordes smärre förändringar och 2014 skapades en så kallad GD-stab.

– I medarbetarundersökningar har vi sett att vissa har upplevt den nuvarande strukturen som otydlig. Vi ska nu se vad vi kan göra åt det i en brett förankrad förändringsprocess, men vad det i slutändan leder till vet jag inte i nuläget.

Thomas Ekvall vill inte föregå processen, men nämner två förändringar som kan komma att bli aktuella.

– Kommunikationsfunktionen är en ”low hanging fruit” i det här sammanhanget. Det är ju oftast så att en sådan enhet rapporterar direkt till generaldirektören, men så är det inte idag på Läkemedelsverket. Och vår laboratoriefunktion arbetar oftast på uppdrag av tillsynsenheten, men sorterar under verksamhetsområde utveckling. Ett tänkbart scenario är att labbet flyttas in under tillsyn.

Både kommunikationen och labbet ligger idag under VO utveckling. Kommer detta verksamhetsområde att försvinna helt?

– Jag vill inte föregå processen, det är en senare fråga. Men ingenting är omöjligt, säger Thomas Ekvall.

Varför drar ni igång denna förändringsprocess i ett läge när ni inte har er ordinarie GD på plats?

– Vi står i nära kontakt med vår ordinarie GD. Hon är med i loopen och stöder arbetet, säger Thomas Ekvall.

Läkemedelsverkets ordinarie generaldirektör Catarina Andersson-Forsman beräknas återkomma till verket efter årsskiftet efter en sjukdomsperiod.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera