Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Väntetider kan öka”

24 april 2015
Socialstyrelsen kräver mer resurser för att klara anhopningen av ansökningar från nyanlända apotekare från bland annat Syrien. Om inte kan handläggningstiderna bli ännu längre, varnar avdelningschef Pernilla Ek.

Flera medier uppmärksammar idag de allt fler nyanlända apotekarnas situation. SR P4 Jönköping har talat med apotekaren Ahmed Al Ali som arbetar på Kronans Apotek i Sävsjö inom ramen för Kronans satsning på praktikplatser för nyanlända apotekare.

Han har väntat i över ett år på ett första besked från Socialstyrelsen.

Sveriges Farmaceuter anser att Socialstyrelsens handläggningstider i behörighetsärenden för utlandsutbildade är orimligt långa. I ett brev nyligen till myndigheten ifrågasatte förbundet, tillsammans med andra förbund, om Socialstyrelsen lever upp till Förvaltningslagen.

Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen, säger till SR att en av propparna i systemet är att myndigheten idag är överhopade med ansökningar för yrken som kräver legitimation.

– Om vi inte får ökade resurser så kommer handläggningstiden att fortsatt vara lång för det första beslutet. Sannolikheten är ju då att handläggningstiden kommer öka snarare än att minska, säger hon till P4 Jönköping.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till ”Väntetider kan öka”


Annonsera och prenumerera