Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Uppsala utreder
utbildning på distans

5 juni 2015
En arbetsgrupp vid farmaceutiska fakulteten i Uppsala har ställt sig positiv till att starta ett receptarieprogram på distans.

En arbetsgrupp som sett över möjligheter för framtidens receptarieutbildning lämnade nyligen en rapport till GRUFF, farmaceutiska fakultetens grundutbildningskommitté.

– Det handlade om en snabbutredning som var positivt inställd och ser möjligheter med en distansutbildning, säger Ingrid Nylander, prodekan för farmaceutisk grundutbildning vid Uppsala universitet.

– Utredningen betonar dock att campusutbildningen alltid kommer att finnas så om en distansutbildning ska starta blir det ett komplement.

I augusti fattas beslut om fakulteten kommer att gå vidare med en fördjupad analys av frågan.

– Vi har tagit del av snabbutredningen och avvaktar med vidare beslut till augusti då vi har resurstilldelningen klar. Gruppen föreslår att en fördjupad analys görs under hösten inklusive en konsekvensanalys av ett eventuellt införande av distansutbildningen. I augusti vet vi om vi kan avsätta resurser till detta under hösten.

Fakulteten är för närvarande inne i ett omfattande arbete med sina grundutbildningar.

– Vi är i slutfaserna av en revidering av apotekarprogrammet som ska vara klar innan jul. Vi arbetar också med resursfördelningen av grundutbildningsmedel i en tid då vi får en krympande tilldelning till utbildningarna på grundnivå och avancerad nivå, säger Ingrid Nylander.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

6 svar till Uppsala utreder
utbildning på distans

 1. JE skriver:

  Bra initiativ, hoppas det blir av också!

 2. Leif skriver:

  Hoppas man tänker över detta ordentligt. Distansstudenter vid program inbillar sig ofta att de kan arbeta parallellt i ännu högre grad än campusstudenter. Att införa en distansutbildning på ett program som redan till stor del lider av att man attraherar “fel” studenter med påföljande diskussioner om stödundervisning och hur man ska kunna upprätthålla studiekraven låter verkligen inte som en framgångsstrategi.

 3. David skriver:

  Hur tänker man nu ?
  Borde man inte först o främst stärka de nuvarande programmen. Apotekarna blir ersatta med receptarier och nu vill man bara påskynda utrotningen av apotekare från apoteken. Man borde istället avskaffa receptarieprogrammet istället för att öppna en ny.

  Denna bransch är ju crazy.

 4. Besviken skriver:

  På Umeå universitet, den tvååriga påbyggnaden till apotekare som går på distans är det så att man sitta ensam vid datorn flera veckor i streck tills man mår dåligt av allt. Så går det inte att studera.

  Jag tog kontakt med utbildningsansvariga och Rektorn. Och regeringen som hänvisar till Umeå universitet.

  Umeå universitet ger aldrig något svar om den dåliga arbetsmiljön. Det gås ut på webbplats Umeå universitet att studenter och lärare ska ha en bra arbetsmiljö.
  Det är inte bra arbetsmiljö på påbyggnaden till apotekare. Och det är ingen som visar att något kommer göras.

  Alltså följer Umeå universitet anställda inte det som de står på webbplatsen om bra arbetsmiljö.

  Och också studenter har rätt till en bra arbetsmiljö!

  Jag gav förslag till någon lösning, jag fick aldrig ens något svar om det.

  Till sist tvingades jag säga upp studieplatsen.
  Jag ville verkligen gå färdigt till apotekare. Men då det är så dåligt arbetsmiljö går det inte.
  Jag blev väldigt ledsen av att tvingas säga upp studieplatsen.
  Efteråt känns det som jag inte längre orkar ha med Umeå universitet att göra.
  Jag bor i Umeå så det är ju vid Umeå universitet jag ville läsa vidare till apotekare.

  Utbildning på distans är inte utredd att gälla för vetenskap och beprövad erfarenhet, som utbildning ska bygga på gäller både innehåll och undervisning allt.

  Regeringen borde tillsätta en stor utredning om utbildning på distans, för det är aldrig utrett ordentligt, man låter distansutbildning finnas trots att det aldrig är utrett ordentligt.

  Det håller inte att ha det på detta sätt.

  Många studenter hoppar av distansutbildningar, då det är mycket få fysiska träffar/träffar på plats.

  Med att få träffas studenter och lärare, finns det större möjlighet att lära sig. Det blir också roligare. Det kan bli den fördjupning som är meningen med universitet.

  Jag har aldrig känt mig så ledsen som när jag försökte gå masterprogrammet i farmaci, de två påbyggnadsåren till Apotekare vid Umeå universitet.
  Ensamhet och isolering, allt var totalt hemskt.

  Det här är mina upplevelser och vad jag tycker.

  Man bränner också studiemedel då det är dålig arbetsmiljö och man försöker gå men tvingas till sist säga upp studieplatsen.
  Till sist känner man sig bara lurad.
  Och det blir svårt gå annan utbildning då man bränt studiemedel på en utbildning som inte gick att gå.

  Det känns som att vi studenter får vara försökskaniner, försökspersoner. Ingen bryr sig om oss studenter.

  • Kamp bli klar apotekare Umeå skriver:

   Kamp bli klar apotekare Umeå
   Jag kan komma skicka in att ändra uppsägning av studieplatsen, de två påbyggnadsåren till apotekare vid Umeå universitet dvs masterprogrammet i farmaci 120 hp.
   En student ska inte pressas att säga upp en studieplats pga Umeå universitet brister, det blir helt fel. Studenter ska få sina utbildningar klara, det måste vara målet för universiteten, då man verkligen vill bli klar och har ett stort intresse för allt.
   (Jag far bara illa av att fundera på att gå Uppsala apotekarprogram eller något annat.
   Då jag satsat så mycket tid på Umeå universitet, påbyggnaden till apotekare och innan vid samma universitet receptarie.)
   Jag som skrev första insändaren.

 5. Fidde skriver:

  Generellt så är jag emot distansutbildning inom apotekarprogrammet. Enda gången jag hade varit för det är om man bestämde sig för att avskaffa receptarieutbildningen och ge kvarvarande receptarier möjligheten att antingen behålla sin legitimation eller läsa upp till apotekare på distans – jag tror en distansutbildning i sådana fall skulle göra att fler receptarier bestämde sig för att läsa upp till apotekare. Ett problem inom vår kår är att det finns två olika legitimationer som ger samma befogenheter. Vi behöver få en mer homogen kår. Ett alternativ är att avskaffa apotekarutbildningen och bara utbilda receptarier i framtiden. Det är tveksamt om apotekare behövs på apotek som dagens situation ser ut – det fanns ju en orsak till att receptarieutbildningen infördes. Dock är det ju apotekare som gäller inom EU och även internationellt. Situationen idag är ett stort virrvarr. Hur ska allmänheten förstå vad en farmaceut är när det inte ens jag vet?