Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Uppdelning ger isolerade studenter

5 december 2013
Receptariestudenterna i Göteborg blir isolerade från övriga vård- och farmacistudenter, enligt UKÄ:s bedömargrupp. Idag bedrivs receptarie- och apotekarprogrammen inom olika organisationer, men bedömargruppen vill att utbildningarna integreras bättre.

Receptarieprogrammet vid Göteborgs universitet ligger under naturvetenskapliga fakulteten med Sahlgrenska akademin som ”samverkande nämnd”.

Även Chalmers tekniska högskola bedriver undervisning på programmet.

Ansvarig institution är institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Apotekarprogrammet sorterar dock under Sahlgrenska akademin där också övriga vårdutbildningar huserar.

– Sammantaget framstår det här som väldigt rörigt, säger Björn Lindeke, professor emeritus och ordförande i UKÄ:s bedömargrupp för farmaciutbildningar.

Bedömargruppen skriver i ett utlåtande att man anser det viktigt att
receptarie- och apotekarutbildningarna ”på sikt integreras fullt ut”.

En anledning är att det vid bedömarnas intervjuer framkom att receptariestudenterna är relativt isolerade från övriga hälso- och sjukvårdsstudenter.

Därigenom får de ”sämre förutsättningar att samverka med de yrkesgrupper som de ska samverka med i sin framtida yrkesverksamhet”, enligt bedömargruppens yttrande.

I utvärderingen i fjol fick receptarieutbildningen i Göteborg kritik och ifrågasatt examenstillstånd.

Men efter att ett åtgärdsprogram redovisats fick programmet tidigare i höst istället det samlade omdömet ”hög kvalitet”. Bland vidtagna åtgärder finns några som syftar till större kontaktytor med lärare och studenter på apotekarprogrammet.

Exempelvis har en gemensam arbetsgrupp/beredning för programkommittéerna för de båda utbildningarna skapats. Gemensamma temadagar för receptarie- och apotekarstudenter ska också starta till våren.

Svensk Farmaci har sökt företrädare för farmaciutbildningarna i Göteborg för att få kommentarer till den uppdelade organisationen för farmacistudenterna, och om det finns en ambition att integrera utbildningarna organisatoriskt.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

17 svar till Uppdelning ger isolerade studenter


Annonsera och prenumerera