Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

"AZ-apotekare" i mål i Lund

11 december 2013
På fredag är det avslutning för studenterna på Lunds temporära apotekarprogram för tidigare Astra Zeneca-anställda. Flera har redan fått jobb, men inte inom klinisk farmaci.

Svensk Farmaci har tidigare uppmärksammat samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Lunds universitet, där tidigare AstraZeneca-anställda med akademisk examen från kemi- eller biologiutbildningar genomgått apotekarprogrammets senare delar.

Eftersom studenterna kunnat tillgodoräkna sig de första åren blir de vid avslutningen examinerade som apotekare och kan söka legitimation.

Utbildningssatsningen är ett EU-projekt av engångskaraktär och har haft en profilering mot klinisk farmaci.

Nu på fredag är det dags för avslutning på Biomedicinskt centrum i Lund.

Tommy Eriksson är apotekare, adjungerad professor vid Lunds universitet och programdirektör.

– Fyra av tolv har redan fått jobb inom apotekssektorn, trots att de knappt börjat söka arbete. Ingen har ännu fått jobb inom klinisk farmaci men Region Skåne kommer antagligen att ha en ny rekryteringsrunda inom kort och då lär de här personerna ligga utmärkt till. I Skåne har apotekare en nyckelroll i tillämningen av Socialstyrelsens nya föreskrifter om läkemedelsgenomgångar, säger Tommy Eriksson.

Hur skulle du beskriva den här studentgruppen?

– Tack vare sin arbetslivserfarenhet är de på ett sätt överlägsna ”vanliga” apotekare som utexamineras i 25-årsåldern. De här personerna har ju jobbat inom industrin, ofta i 10-12 år, och har både livserfarenhet och kompetens om läkemedel på produktnivå. Vad vi tillfört med utbildningen är framför allt fördjupad kunskap inom användning, säger Tommy Eriksson.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.