Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Tydligt besked
från Norge

23 oktober 2014
Statens autorisasjonskontor (SAK) bekräftar nu att den danska farmakonomutbildningen inte duger för att få auktorisation som receptarie i Norge.

Farmakonomutbildningen på Pharmakon i Hilleröd utanför Köpenhamn är en yrkesskola som drivs av apoteksbranschen. Utbildningen brukar beskrivas som en fördjupad apoteksteknikerutbildning eller ett mellanting mellan svensk receptarieutbildning på universitet och yrkeshögskoleutbildningen apotekstekniker.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har personer med dansk farmakonomutbildning beviljats svensk receptarielegitimation hos Socialstyrelsen.

Detta har oroat det norska farmaceutförbundet, NFF, som kontaktat myndigheten Statens autorisasjonskontor, SAK, som auktoriserar hälsopersonal i Norge.

NFF efterfrågade vad som gäller i Norge.

I en ”generell redogörelse” till NFF skriver nu SAK som följer:

”En dansk farmakonom kommer inte att få certifiering som receptarie- eller provisorfarmaceut om utbildningen inte värderas som likvärdig. SAK känner till att farmakonomutbildningen i Danmark är på nivån yrkesskola. Den ligger inte i nivå med högskola eller universitetsutbildningar i Norge”.

Enligt myndigheten finns det inga exempel på farmakonomer som fått auktorisation som receptarie- eller provisorsfarmaceut i Norge.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...