Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Tre önskemål från nyanlända

9 april 2018
En sammanfattad undervisningsplan är ett av de nyanlända apotekarnas främsta önskemål i processen mot svensk yrkeslegitimation.

Som vi skrivit tidigare har regeringen beviljat ytterligare främjandemedel till Sveriges Farmaceuters projekt Senna, som syftar till att underlätta för nyanlända farmaceuter från länder utanför EU/EES-området att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.

Den 28 mars hölls ett upptaktsmöte för projektets andra verksamhetsår. Det utmynnade bland annat i att 52 nyanlända apotekare tillsammans identifierade sina tre främsta önskemål inom ramen för processen mot svensk legitimation.

De nyanlända efterlyser (1) en sammanfattad undervisningsplan, samt att de teoretiska frågorna i kunskapsprovet ska vara inom ramen av den; (2) en ökning av antalet platser på de kompletterande utbildningarna, inklusive att utbildningen startas på fler universitet, och (3) en ökning av möjliga tillfällen att klara det praktiska kunskapsprovet till tre, vilket är i linje med kraven för det teoretiska kunskapsprovet.

– Vi förmedlar nu dessa önskemål om förändringar till ansvariga myndigheter, exempelvis Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen och universiteten, säger Bernt Jakobson, projektledare för Senna.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.