Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Svidande kritik
mot kunskapsprovet

7 juni 2017
107 apotekare med examen utanför EU/EES kritiserar informationen om och utformningen av de nya kunskapsproven för yrkeslegitimation. De har gemensamt skickat en inlaga till Socialstyrelsen.

Som vi skrivit tidigare har Uppsala universitet fått Socialstyrelsens uppdrag att göra om kunskapsproven för svensk yrkeslegitimation för nyanlända farmaceuter. Den 25 april hölls de nya proven för första gången. Frågorna och svaren finns att läsa här. Efter rättningen stod det klart att endast sju av 39 personer klarade kunskapsprovet för apotekare, medan ingen av sex personer klarade provet för receptarier.

Provens utformning har väckt många reaktioner, inte minst på Svensk Farmacis Facebooksida. Shima Momeni, projektledare för provet på Uppsala universitet, kommenterade utfallet i en artikel här på sajten häromveckan.

107 apotekare med examen från länder utanför EU/EES har nu valt att skicka ett dokument som de titulerat överklagande till Socialstyrelsen.

Svensk Farmaci har tagit del av deras brev. De utländska apotekarnas kritik gäller allt från kunskapsprovets utformning, organisationen för genomförandet, informationen kring provet och kriterierna för bedömning av resultat.

Flera av apotekarna hade enligt överklagandet fått besked av Socialstyrelsen att det endast skulle krävas ett kunskapsprov i farmakologi. Sedan fick de ändå ingen chans att göra provet enligt dessa villkor.

De kritiserar också att Uppsala universitetet bestämde datum för provet den 22 februari i år, det vill säga bara två månader före ett prov som enligt apotekarna istället för ett ämne, farmakologi, nu skulle täcka cirka 22 ämnen.

Den 5 april, enbart 20 dagar före provet, skedde en ny ändring i kraven, som apotekarna upplevde som att antalet ämnen som skulle ingå i provet plötsligt reducerades till tre (farmaci, kemi och biovetenskap).

”Detta gjorde att vi förlorade ungefär 42 dagar på att i en kapplöpning mot klockan förbereda inför ett prov som i det här fallet kändes nästan omöjligt. All tid som vi lagt ner på dessa förberedelser blev sedan bortkastad”, skriver apotekarna. Möjligheterna att förbereda sig försämrades ”på ett vis som vi upplever som både orimligt och orättvist”.

Apotekarna tycker också att det var oklart att resultaten av ett test av engelsk vetenskaplig läsförståelse skulle vägas in i provresultatet.

Det sista kunskapsprovet innan nya systemet infördes genomfördes i maj 2016. Under tiden som följde försummades det länge att ge information om vad det som skulle krävas till kunskapsprovet den 25 april 2017, enligt apotekarna.

Dessutom är apotekarna frågande till att kraven för godkänt på farmacidelen, men inte övriga delar, sänktes till 30 procent efter att provet genomförts. En justering till 50 procent totalt som ett krav för godkänt hade varit mer rimlig, skriver apotekarna.

Det vore ”mer rimligt och mer seriöst” att ge fyra separata prov i de fyra ämnena, och att det ges möjlighet till omexamination i vart och ett av dessa var för sig, menar man.

De vänder sig också mot att enskilda provresultat inte går att överklaga. ”Detta slags beslut har avgörande konsekvenser för vår framtid som individer, för kvalifikationsnivån i vår yrkeskår och för samhällsekonomin i Sverige”, skriver apotekarna.

Baserat på kritiken lägger apotekarna bland annat fram följande krav:

De som fick besked av Socialstyrelsen att prov endast avsåg farmakologi återfår chansen att göra prov enligt de ursprungligen meddelade förutsättningarna

Omvärdering av resultatet med 50 procent i totalt resultat som enda krav för att klara provet

En extra chans för de som inte lyckats på endast en del, att kunna göra om denna enda del

Tydlig och stabil information om och villkor för provet, som inte ändras

Ammar Kayrouz, apotekare från Syrien bosatt i Anderstorp, är en av de som skrivit under brevet. Han hade hoppats kunna jobba på apotek eller inom läkemedelsindustrin, men idag arbetar han i bilindustrin.

– Jag upplever apotekare från Syrien som mycket duktiga. Om bara sju av 39 klarar provet finns det antagligen problem med provet eller förutsättningarna, säger han.

Han är osäker på om han kommer att göra provet till hösten.

– Om det är samma upplägg och dåliga förutsättningar är jag tveksam till det.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

8 svar till Svidande kritik
mot kunskapsprovet

 1. Mohammed Shammo skriver:

  Hej,
  Tack så mycket för ert intresse, egentligen är jag en av de deltagarna som har skrivit provet i 25 april 2017 men jag har fått undergodkänt trots att jag har fått 57,1 % men godkännande behövs 60% som totalt plus att man måste få godkände i alla delar och det betyder faktiskt mer hinder och svårigheter som Socialstyrelsen står framför oss. Personligen har jag fått mitt beslut från Socialstyrelsen i 2015-09-24 men Socialstyrelsen gav mig inga chans att införa detta beslut, tvärtom vägrade Socialstyrelsen min ansöka och mina uppmaningar att göra provet enligt detta beslut i maj 2016 samt i augusti 2016
  Faktiskt känner Jag mig att Socialstyrelsen agerade helt örättvist åt mig p.g.a är att jag förlorade många chans att jobba andra jobb och jag har lämnat allt för att fokusera på vägen till legitimation enligt mitt beslut som jag har fått från Socialstyrelsen, förutom förlorade jag nästan två år springande bakom Socialstyrelsens krav. Trots att jag har 8 år erfarenhet i apoteksyrke men hittills får jag fortfarande bidrag från socialtjänst medan mina kompisar som hann det gamla systemet börjar jobba som apotekare och det är helt svårt för mig.
  Hälsningar
  Mohamed Rachid Alhajshamo

 2. Maher skriver:

  Jag har gjort provet den 25 april och fått 54,5 %totalt men jag blev ej godkänd enligt uppsalas regler , och jag tycker att ett sådan prov är inte för att testa våra förmåga till jobba som apotekare utan att detta prov är till för att begränsa antalett farmaceuter som kommer ut på arbetsmarknad varje år och inte alla kommer på en gång .

 3. Waseem Tit skriver:

  Hej!
  Jag är en av dem som skrev provet den 25:e april.
  Jag fick godkänt på de tre väsentliga delarna av provet (Farmaci, Kemi och Biovetenskap), men undergodkänt på slutresultatet pga. att jag inte fått godkänt på den fjärde delen dvs. engelska artikeln. Den engelska artikeln som inte var krav före provet enligt det sista mejlet vi fått tjugo dagar före provet att poängen skulle delas under det nedanstående sätt ” 50% i biovetenskap, 30% i kemi och 20% i farmaci” (om man samlar 50+30+20=100%, är det självklart att den engelska artikeln inte kommer bidra till slutresultatet). Denna engelska artikel som efter provet blev ett krav som var den orättvisa anledningen till att jag misslyckades även om att jag redan har engelska 6, men jag brydde mig inte om denna del då jag redan visste(enligt mejlet) att det var meningslöst ie. att det inte hade betydelse för godkännande. Det känns verkligen svidande.

  Å andra sidan upplever jag orättvist då jag var förberedd till att göra kunskapsprovet f.o.m. den 25:e maj 2016 detta datum där jag lämnade mina betyg (SAS3 och engelska 6) till Socialstyrelsen, men jag fick ändå ingen chans att göra provet som bara var ett krav; farmakologi.

  Hela mitt liv förändrade negativt när jag fick mejl av Socialstyrelsen att jag fått underkänt i provet. Jag blev (och fortfarande är) besviken om jag inte återfår min rättighet till godkännande.
  Waseem Eltohol
  0763091182

 4. Apotekare skriver:

  Provet är upplagt på samma sätt som läkarprovet. Där är det också mycket låg godkännandefrekvens.

 5. Iman skriver:

  Hej!
  För att det ska bli rättvisbehandling borde vårt första försök som blev undergodkändnivån inte räknas, helt enkelt! Alltså, som läkarna fick efter sin överklagelse.
  Själv har jag fått ett godkänt resultat i var och en del men 48,3% totalt.

 6. Tina Durrance skriver:

  För det första – vid uu är alla kurser vid apotekar/receptarieutbildningarna 60% för att bli godkänd och jag tycker därför inte det är konstigt att även det här testet har 60% för godkänt. Jag har svensk apotekarleg (fr UU) men jobbar i ett land utanför EU och behövde därför göra ett kunskapsprov också och såg inget fel i det. För glöm inte även att detta test för att se om utländsk utbildning är LIKVÄRDIG svensk, att de inte är exakt samma det kan ju hända. Så var fallet för mig och det krävdes 3 försök och MÅNGA pluggtimmar bakom mig, där vi läste farmakokinetik läste de farmakodynamik/patienfall. Det är surt men som sagt hänger det på att se om UTBILDNINGARNA ÄR LIKVÄRDIGA, inte på eran kapacitet att jobba på apotek!

 7. Exilapotekare skriver:

  Det måste vara något fel i journalistiken eller förväntningarna här. Enligt alla uppgifter skrev 39 apotekare och 6 receptarier kunskapsproven. Av dessa kan möjligen – i analogi med svenskt utbildningsväsende – alltså 32 apotekare och 6 receptarier “överklaga” resultatet i form av en prövning av deras underkännelse. Vad har övriga för rätt till “överklagan”? Om detta går igenom kräver jag genast läkarlegitimation eftersom jag utan problem svarade rätt på allt utom röntgen- och kirurgifrågorna på det lika dåligt klarade läkarprovet! Att jag inte ens har en läkarexamen ifrån Bastyr kan ju inte spela någon roll…


Annonsera och prenumerera