Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Statligt anställda lönevinnare

21 februari 2013
Statligt anställda farmacevter tillhörde fjolårets lönevinnare – delvis tack vare en lönestrukturanalys på Läkemedelsverket. De landstingsanställda hade en sämre löneutveckling.

De främsta vinnarna bland Sveriges Farmacevtförbunds medlemskategorier i 2012 sett till löneutvecklingen var, som Svensk Farmaci skrivit tidigare, de industrianställda farmacevterna.

Det visar Sveriges Farmacevtförbunds årliga lönestatistik, som distribueras till medlemmarna denna vecka. Genomsnittet för de industrianställda farmacevternas löneökning låg på 5,4 procent under perioden september 2011 till september 2012.

Den genomsnittliga löneökningen för Sveriges Farmacevtförbunds samtliga medlemmar slutade 2012 på 4,3 procent.

– Det är en något lägre löneökning jämfört med förra året. Men med tanke på världsekonomins kris och att det så kallade märket, alltså löneöverenskommelsen mellan facken inom industrin och de privata arbetsgivarna, slutade på 2,6 procent 2012 kan utfallet se som relativt gott, säger Christer Borg, förbundets förhandlingschef.

En grupp vid sidan om industrin som fick ett bra utfall förra året var de statligt anställda farmacevterna. De fick i genomsnitt en löneökning på 4,6 procent.

– En bidragande orsak kan vara att man på Läkemedelsverket gjorde en strukturanalys då det uppdagades att vissa personalkategorier låg lågt i förhållande till andra anställda. Därför fick flera av farmacevterna på Läkemedelsverket utöver ”den vanliga” lönerevisionen ett extra lönepåslag i fjol, säger Christer Borg.

En grupp som inte hade samma goda utveckling under förra året är de landstingsanställda farmacevterna.

– Det kan nog tyvärr förklaras av att det är kärva tider och att landstingen har sett att deras ekonomi har försämrats i takt med att den ekonomiska krisen har förvärrats. Det gör landstingen snåla när det kommer till lönepåslag, säger Christer Borg.

Läs om de apoteksverksamma medlemmarnas löneutveckling i en separat artikel här.

För mer detaljerad information i grafik och tabeller, se Svensk Farmaci nr 1/13 och den medföljande lönestatistikfoldern.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera